xcounter
#

Рашисти кажуть, що роблять гармати до БМП-3 на лінії під нафтове обладнання

19152
Відправка із "Курганмашзаводу" партії готових БМП-3 для армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів
Відправка із "Курганмашзаводу" партії готових БМП-3 для армії РФ, ілюстративне фото довоєнних часів

Що ворог заявляє про свої можливості по БМП, і наскільки це корелює з реальністю

Російські пропагандисти в своїх публікаціях вирішили заявити поточний потенціал їх ВПК у поставках нових та відновленні законсервованих бойових машин піхоти для армії РФ, особливо в умовах великих втрат в боях проти ЗСУ.

Почати тут можна ось із чого – рашисти стверджують, що їх "Курганмашзавод" на даний момент вийшов на темпи виробництва нових БМП-3 в "дві партії, або 50-60 машин на місяць". І це наразі виглядає хіба що як перебільшення: по цим цифрам виходить, що тепер армія РФ лише за 1 рік може отримати від 600 нових БМП-3, або більше чим вона мала взагалі на початок вторгнення в Україну; але при цьому масового "напливу" рашистських БМП-3 на полі бою наразі не спостерігається.

Читайте також: У Пентагоні визнали, що їхня ПРО концептуально застаріла та треба брати приклад з України
Знищена під Вугледаром ворожа бронетехніка, зокрема БМП-3 із комплектами додаткового захисту 675-сб3КДЗ, квітень 2023 року, джерело - командувач ОСУВ "Таврія" бригадний генерал Тарнавський

При цьому вони також наводять один специфічний момент, який можна оцінювати двояко. Мовляв, темпи випуску нових та відновлення старих БМП стримуються поточними можливостями по виготовленню нових бойових відділень загалом, та систем озброєння зокрема.

І щоб це "вузьке місце" прибрати, на підприємстві "Мотовилихинские заводы" на виробнцтво гармат, зокрема 100-мм 2А70 до БМП-3 переналаштували "цивільну" виробничу лінію по виготовленню технологічного обладнання для нафтодобувної галузі.

Цілком ймовірно, що саме ці дані можуть бути відносно правдивими. Але з поправкою на те, що ця лінія по обладнанню для нафтової галузі "по замовчуванню" мала одразу "подвійне" призначення, тобто проектувалась одразу під опцію "мобілізаційного" виробництва гармат на БМП.

Рашистські БМП-3 із комплектами додаткового захисту, зима 2023 року, фото з відкритих джерел

Що стосується темпів відновлення БМП із баз зберігання, то тут рашистські пропагандони наводять наступну оцінку, із посиланням на цифри від OSINT-аналітика HighMarsed. Підрахунки з відкритих джерел показували, що на лютий 2022 року фактично на базах зберігання армії РФ стояло загалом 5,7 тисяч БМП різних типів, ще до 1000 БМП – на майданчиках БТРЗ в структурі Міноборони РФ.

Протягом 2022 року – до літа 2023 року кількість бойових машин піхоти саме на базах зберігання скоротилась на 1000 машин. Такі темпи рашисти самі вважають недостатніми, з поправкою на ті втрати, які армія РФ несе на полі бою проти ЗСУ. Але нюанс в тому, що спроможності по відновленню на потужностях бронетанкових ремонтних заводів ростуть повільно, відносно запиту російських окупаційних військ.

Відвантажена партія БМП-3 з "Курганмашзавода" у травні 2023 року, фото з відкритих джерел

Як ілюстрація – 560-ий БТРЗ в структурі Міноборони РФ за 2022 рік планував випустити всього 60 відремонтованих БМП, на 2024 рік планова цифра складає 160 машин, а у жовтні 2023 року це підприємство випустило відремонтованих БМП "більше, аніж планувало на весь 2022 рік".

При цьому також заявляється, що окрім згаданих вище "Курганмашзавода" та 560-го БТРЗ, у процес відновлення БМП для армії РФ залучено:

  • 81-й та 163-й БТРЗ (Краснодарський край);
  • 72-й БТРЗ (Ростовська область);
  • "Волгоградский тракторный завод" (Волгоградська область);
  • "Вольский механический завод" (Саратовська область),
  • "Ремдизель" (Татарстан);
  • "Щегловский вал" (Тульська область);
  • "Арзамаский машиностроительный завод" (Ніжегородська область);
  • "103-й арсенал" (Мордовія);
  • 61-й БТРЗ (Ленінградська область);
  • 144-й БТРЗ (Свердловська область);
  • "Рубцовский филиал Уралвагонзавода" (Алтайський край);
  • 103-й БТРЗ (Забайкалля; спеціалізується також на відновленні Т-62);
  • 560-й БТРЗ (Амурська область);
  • "Муромтепловоз" (Владімірская область; спеціалізується на запчастинах для ремонту ББМ).
Читайте також: Польща раптом зацікавилася німецьким "Небесним щитом", хоча має власну Wisla