xcounter
#

Польща раптом зацікавилася німецьким "Небесним щитом", хоча має власну Wisla

3728
Arrow 3, фото ілюстративне від Israel Aerospace Industries
Arrow 3, фото ілюстративне від Israel Aerospace Industries

Причому особливу увагу у Польщі приділяють ізраїльському досвіду у протидії загрозі з повітря

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск нещодавно повідомив, що його країна планує приєднатися до європейської ініціативи European Sky Shield Initiative (ESSI) із закупівель систем протиповітряної оборони. "Мене зовсім не бентежить, що головними ініціаторами цієї ініціативи були німці", — заявив він на засіданні кабінету міністрів 16 квітня, коли й було оголошено про плани Польщі приєднатися до ESSI.

Це доволі кардинальний поворот у риториці Польщі, бо попередній уряд був проти того, щоб Польща долучилася до цієї програми через прохолодні стосунки з Німеччиною. А президент Польщі Анджей Дуда, коментуючі оголошені плани приєднатися до ESSI, назвав цю ініціативу "німецьким бізнес-проєктом", відзначають у виданні Defense News.

Читайте також: У Польщі хочуть виявляти російські крилаті ракети з пожежних та мобільних веж, а також аналогом "єППО"

Нагадаємо, що ESSI була ініційована ще у грудні 2022 року канцлером Німеччини Олафом Шольцом, сьогодні до неї долучилося понад 20 країн. Мета цього проєкту — оптимізація закупівель систем протиповітряної оборони в регіони і покращення оперативної сумісності.

Але ця ініціатива просувалася не без підводних каменів, зокрема з боку Франції, яка, зрозуміла, хотіла просувати закупівлю свого комплексу SAMP/T, коли Німеччина спиралася у цьому напрямку на американський Patriot, що банально має більше країн-операторів. Також відзначимо, що крім Patriot, ініціатива ESSI базується на німецькому ЗРК IRIS-T та ізраїльській системі протиповітряної оборони Arrow 3.

Водночас тут також варто згадати, що сьогодні Польща має власну ініціативу Wisla із розбудови системи протиповітряної оборони, яка включає зокрема і батареї ЗРК Patriot.

ЗРК Patriot
Фото — Wojsko Polskie

Тому доволі логічним тут є питання, а для чого, власне, полякам ще одна програма протиповітряної оборони, коли вони розбудовують власну, з тими ж Patriot і залученням власної оборонної промисловості. Водночас деякі посадовці у Польщі вважають, що взяти участь одразу в декількох проєктів ППО було б непоганою ідеєю — за умови, що Польща не буде скасовувати чинні проєкти, що реалізуються, і спробує ефективно поєднати їх з ESSI.

До речі, варто також наголосити, що Туск акцентував на ось такому моменті — що Польща, мовляв, уважно стежить за досвідом Ізраїлю у цьому напрямку. "У випадку з Ізраїлем, понад 90% ракет, безпілотників та балістичних ракет були уражені, у тому числі, "Залізним куполом". Ця система працює", — відзначив він

Нагадаємо, раніше Defense Express розповідав, що Польща може допомогти Україні із ракетами до систем протиповітряної оборони радянського зразка — в окремому матеріалі згадували, до яких радянських ЗРК у Польщі є ракети.

Читайте також: Ізраїль має балістичні ракети Jericho, але чи вдарить ними по Ірану