xcounter
#

Ізраїль має балістичні ракети Jericho, але чи вдарить ними по Ірану

5403
На фото - ймовірно, одна із ступеней БРСД типу Jericho 2, ілюстративне фото від CSIS
На фото - ймовірно, одна із ступеней БРСД типу Jericho 2, ілюстративне фото від CSIS

Відповідь на це питання лежить не тільки в політичній площині, але й обмеженості даних про ізраїльський ракетний арсенал

В інформаційному просторі якби "зависло" питання про те, а якою ж буде відповідь Ізраїлю на масований удар Ірану в ніч на 14 квітня 2024 року. Білий Дім недвозначно вказує на те, що офіційному Тель-Авіву було б краще взагалі відмовитись від дій у відповідь, та "автоматом" проголосити свою "перемогу" в протистоянні з офіційним Тегераном.

Представники західних аналітичних центрів вголос висловлюють думку, що якщо Ізраїль й піде на дії у відповідь, то обиратиме скоріше такий варіант, який виглядатиме ефектно особливо з поправкою на внутрішньополітичну ситуацію, але котрий не приведе до ескалації конфлікту на Близькому Сході. Сам же Тель-Авів на даний момент просто відмовчується, що лише розширює простір для різного роду припущень.

Читайте також: Що могли уразити на авіабазі РФ у окупованому Джанкої, а головне - чим
Ракетний арсенал Ізраїлю, інфографіка від CSIS

На цьому тлі особливо цікаво виглядає публікація від порталу The Drive, в якій висловлюється наступна ідея – а чи зможе та стане Ізраїль застосовувати для гіпотетичного удару по Ірану свої балістичні ракети середньої дальності (БРСД) сімейства Jericho, але споряджені конвенційними бойовими частинами.

Автори видання окремо окреслюють, що фактична кількість БРСД в розпорядженні Ізраїлю не є точно відомою, мова про "розкид" в цифрах від 25 до 100 одиниць, але верхня "планка" по цифрам вважається завищеною. При цьому також не є достеменно відомим, чи точно Ізраїль має конвенційні БЧ до своїх ракет сімейства Jericho, котрі вважаються основним засобом доставки для ізраїльського ядерного арсеналу.

Тому тут доводиться виходити із двох припущень – 1) Ізраїль має відчутну кількість балістичних ракет середньої дальності, та 2) наявність звичайних бойових частин до них виключати не варто.

На цьому тлі варто наголосити ще на такій деталі – ракетний арсенал Ізраїлю через обмеженість публічно доступних даних має в принципі ореол "таємничності", що додає Тель-Авіву додаткові "бали" в протистоянні на Близькому Сході.

Відтак автори The Drive не виключають варіант, за якого уряд Беньяміна Нетаньяху таки піде на удар по Ірану балістичними ракетами з конвенційним спорядженням. Бо це дозволить не просто дати пропорційну відповідь на агресію Тегерану, але й заодно на практиці показати міць власного ракетного арсеналу.

Однак у випадку реалізації такого варіанту Ізраїлю все рівно доведеться піти на деякі ознаки "регульованості конфлікту", наприклад – публічно та чітко окреслити, що випущені ракети мають або матимуть виключно конвенційне спорядження. Щоб не спровокувати Іран на удар зброєю масового ураження, котра неофіційно може бути в арсеналі Тегерану.

Запуск ракети-носія Shavit-2, створеної на базі БРДС Jericho 2, фото - Israel Ministry of Defense
Читайте також: Як Ізраїль відбивав удари Ту-16 Єгипту з ракетами КСР, і чому ми згадали про це