xcounter
#

Що могли уразити на авіабазі РФ у окупованому Джанкої, а головне - чим

18848
Що могли уразити на авіабазі РФ у окупованому Джанкої, а головне - чим

Авіабаза у Джанкої активно використовується ворогом для базування ударних вертольотів та штурмовиків

Російська авіабаза в окупованому Джанкої зазнала доволі потужного удару, який був завданий сьогодні, 17 квітня, у ночі. Формально на ньому базується 39-й вертолітний авіаполк, але аеродром використовується й російською штурмовою авіацією.

Зокрема на супутникових знімках від 9 березня на ньому було зафіксовано 10 ударних вертольотів Ми-28, два Ка-52, а також чотири штурмовики Су-25.

Читайте також: Як Ізраїль відбивав удари Ту-16 Єгипту з ракетами КСР, і чому ми згадали про це

Також ці знімки залишили питання чи розміщений на цій авіабазі справжній ЗРК С-400, бо було більше схоже на те, що справжній комплекс перемістили в інше місце, а замість нього розгорнули макет.

Чим саме був завданий удар поки залишається невідомим, але російські дописувачі у соціальних мережах зазначають про комбінований удар балістичними та крилатими ракетами. Нібито це були ATACMS та Storm Shadow, хоча останні нібито й мали інший звук польоту.

Зазначимо, що у теорії удар дійсно міг бути завданий ATACMS навіть із дальністю 165 км, яка є у ракет M39, що вже використовувались ЗСУ, бо її достатньо пуску навіть не з прифронтових районів. Також використання саме такого типу ракет з касетною бойовою частиною є доволі ефективним для ураження, як позицій ППО, так і вертольотів та літаків, які знаходяться на відкритих майданчиках. Як мінімум, минуле використання ATACMS для удару по вертодромах перетворило ворожі гелікоптери на сито.

Водночас Storm Shadow для удару по авіабазах зазвичай означає знищення складів з авіаційним озброєнням та командних пунктів. Наприклад, для удару по "Бельбеку" якраз заглиблені пункти управління і стали основною ціллю для Storm Shadow.

Читайте також: Румунія хоче 600 млн євро на модернізацію 40-х річних фрегатів, хоча нові будуть лише на 20-30% дорожчі