xcounter
#

Румунія хоче 600 млн євро на модернізацію 40-х річних фрегатів, хоча нові будуть лише на 20-30% дорожчі

2792
Фрегат Regele Ferdinand ВМС Румунії, що належить до британського проекту Type 22, ілюстративне фото з відкритих джерел
Фрегат Regele Ferdinand ВМС Румунії, що належить до британського проекту Type 22, ілюстративне фото з відкритих джерел

Це просто ілюструє цікавий перекіс в оборонній політиці, який планує одна з країн-сусідів

Тут виклад почнемо із такої ввідної частини. "Ядро" надводних сил ВМС Румунії наразі складають два фрегати британського проекту Type 22, котрі були введені в стрій у 1987-1988 роках, а на початку 2000-х років були продані румунському флоту, по факту ці кораблі мають вже 40-річний строк служби.

Румунія докладала певних зусиль для того, щоб оновити "ядро" свого надводного флоту. Бухарест зокрема вів тривалі переговори із Францією про можливе придбання корветів проекту Gowind 2500, але сторони так і не домовились, бо не змогли зійтись у ціні питання.

Читайте також: Скільки місяців треба, щоб зробити комплектуючі на міномети та бронемашини

На цьому тлі логічною виглядає конструкція, що якщо не вистачило грошей на нові надводні кораблі, то треба значно ощадливіше ставитись до витрат з оборонного бюджету. Тим більш, що Румунія має амбіції придбати у Франції нові підводні човни для заміни радянської "Варшавянки", що більше 25 років не виходить в море, тому ощадливість потрібна тим більше.

Але, як нарікають автори профільного порталу Defense Romania, румунське Міноборони вирішило піти дещо іншим шляхом, та витратити 600 мільйонів євро на програму модернізації згаданих вище фрегатів британського проекту Type 22. При цьому, як підкреслюють у цьому виданні, мова не йде про наприклад подовження строку служби цих кораблів, або ж програму на рівні MLU (Mid-Life Upgrade).

Тут мова скоріше про "кота в мішку", бо Міноборони Румунії гроші на цю програму забронювало, але документацію на програму по модернізації цих фрегатів ще не замовляло.

Фрегат Regina Maria ВМС Румунії, що належить до британського проекту Type 22, ілюстративне фото з відкритих джерел

На цьому тлі Defense Romania цілком резонно ставить питання про те, що до цих 600 мільйонів євро цілком можна було б додати +20-30% від цієї суми та нарешті придбати нові надводні кораблі для румунського флоту. А від Defense Express наголосимо, що наведене вище – як мінімум цікавий перекіс в оборонній політиці, який вирішила допустити одна із країн-наших сусідів.

Також опишемо і характеристики фрегатів британського проекту Type 22, які зараз служать у ВМС Румунії:

  • повне водозаміщення – 4800 тон;
  • довжина та ширина корпусу – 146,5 метрів та 14,8 метрів відповідно;
  • швидкість ходу – 30 вузлів;
  • екіпаж – 275 осіб;
  • набір озброєння – чотири пускові під ПКР MM38 Exocet, 12 пускових під зенітні ракети Sea Wolf, два тритрубні торпедні апарати під торпеди Sting Ray калібру 330 мм.
Читайте також: Греція не буде передавати F-16 Україні, але Афіни списують і інші бойові літаки