xcounter
#

Скільки місяців треба, щоб зробити комплектуючі на міномети та бронемашини

5146
Міномет калібру 120-мм виробництва "Української бронетехніки", серпень 2023 року, фото – прес-служба компанії
Міномет калібру 120-мм виробництва "Української бронетехніки", серпень 2023 року, фото – прес-служба компанії

І в що можуть обійтись різного роду затримки у виробництві

Українські виробники зброї у різних формах ставлять питання про те, що уряд має нарешті перейти на довготривалі контракти по виробництву озброєнь, бо це дасть свій позитивний ефект. А тепер ми маємо і цілком практичний приклад, який на цифрах може пояснити, чому існуючі наразі короткострокові контракти на закупівлю техніки та озброєнь для Сил оборони України не дають необхідного ефекту для оборонного виробництва.

Наприклад, в своєму інтерв’ю для програми "Донбас.Реалії" генеральний директор компанії "Українська бронетехніка" Владислав Бельбас розповів, що виробництво деяких комплектуючих на міномети триває понад 5 місяців, виробництво комплектуючих на бронеавтомобілі займає понад 7 місяців.

Читайте також: Український Ан-124 доставив в Ірак два іспанські гелікоптери Chinook F

Наведені вище цифри можуть заодно нам проілюструвати, наскільки насправді тривалим є повний цикл виробництва цих самих мінометів та бронеавтомобілів, і наскільки більшим потрібно закладати "горизонт планування".

При цьому, як далі пояснює очільник "Української бронетехніки", якщо є довгострокове замовлення, то це дозволяє і завантажити максимально наявні потужності, щоб там робити усе необхідне для наших захисників та фронту, і це дозволяє заодно уникнути збоїв у загальному ланцюжку виробництва, котрі можуть обійтись в кілька дуже критичних місяців.

"Планове завантаження всіх можливих потужностей – це дуже важливо для виробників. Це дає змогу виробничій машині рівномірно працювати. Коли ми маємо замовлення на машини, до прикладу, ми видаємо кожного місяця значну кількість. Коли у нас це замовлення зупиняється, - виникає пауза в 4-6 місяців через особливості поставок комплектуючих. Коли є планове замовлення – це дає можливість розвивати виробництво", - пояснив Владислав Бельбас.

Міномети від "Української бронетехніки"

Крім того, очільник "Української бронетехніки" наголосив, що окремою проблемою для українського ОПК лишається бюрократія, яка стосується проведення випробувань техніки чи запуску виробництва загалом.

"На жаль, бюрократичний процес, який в нас був, він нікуди не дівся. Створити виробництво, пройти випробування – декларується офіційно, що стало легше. Насправді титанічні зсуви відбулися тільки у сфері безпілотних систем. В озброєнні кардинальних змін, спрощення ми поки що не відчуваємо", – підкреслив Бельбас.

Раніше Defense Express розповідав про те, що "Українська бронетехніка" налагоджує роботу із компаніями США і Туреччини для ремонту техніки ЗСУ.

Бронеавтомобіль "Новатор" з модулем "ТАВРІЯ-14,5", березень 2024 року, фото - прес-служба "Української бронетехніки"
Читайте також: Історія з данськими F-16 для Аргентини добігла кінця, контракт офіційно підписано