xcounter
#

Як Ізраїль відбивав удари Ту-16 Єгипту з ракетами КСР, і чому ми згадали про це

12642
Бомбардувальники Ту-16 єгипетських ВПС, архівне зображення від U.S. Military
Бомбардувальники Ту-16 єгипетських ВПС, архівне зображення від U.S. Military

А ця історія просто підкреслює історичність виклику, з якою зіткнувся Близький Схід на минулих вихідних

В інформаційному просторі уже пішли оцінки, що масований удар Ірану по Ізраїлю в ніч на 14 квітня 2024 року, під час якого було застосовано 300 дронів-камікадзе, крилатих та балістичних ракет, можна назвати в чомусь навіть "регульованим конфліктом". Мовляв, агресор попередив про удар заздалегідь, відбулись відповідні "залаштункові перемовини", а після виконаного обстрілу обидві сторони поки обмінюються лише вербальними погрозами.

Нам всім так може здаватись цілком справедливо на тлі масштабів тотальної війни, яку проти нас веде Російська Федерація. Однак якщо міркувати саме масштабами подій на Близькому Сході, то у випадку з іранським ударом по Ізраїлю в ніч на неділю 14 квітня мова справді йде про різке зростання воєнної загрози, на яку всі сторони конфлікту намагаються знайти свою відповідь.

Читайте також: Шалені 2 трлн доларів на F-35 - чому зросла оцінка витрат на винищувачі п’ятого покоління
Розгорнуті в Ізраїлі ЗРК Patriot, фото – US Army

Для початку можемо зазначити, що одразу 300 ракет та далекобійних дронів за одну ніч – це орієнтовно стільки ж, скільки єменські хусити могли випустити аж за півроку ударів по цивільному судноплавству в акваторії Червоного моря.

Тобто, якщо дивитись із цього ракурсу, Іран в цій історії пішов на досі небачений для себе одночасний обсяг відстрілу далекобійних засобів ураження по своєму головному противнику, вже більше не прикриваючись різного роду "проксі-силами".

В свою чергу для самого Ізраїлю настільки масштабний удар саме далекобійними засобами ураження (а не реактивними снарядами від ХАМАСу та "Хезболли"), як в ніч на 14 квітня 2024 року, міг бути взагалі найбільшим за всі 75 років існування цієї держави. І навіть не йти у порівняння із епізодами інших саме далекобійних ударів, які відбувались по Ізраїлю ще у війнах 20 сторіччя.

Наприклад, в одній із публікацій Defense Express розповідало історію, як Ізраїль під час Жовтневої війни 1973 року був вимушений шукати засоби протидії важким бомбардувальникам Ту-16 зі складу ВПС Єгипту, поставлених СРСР. Ці бомбардувальники несли крилаті ракети першого покоління КСР-2 та КСР-11 із швидкістю польоту 1200 км/год та дальністю застосування до 200 кілометрів.

Бомбардувальник Ту-16 єгипетських ВПС з крилатими ракетами типу КСР-2, архівне зображення з відкритих джерел

За 16 днів тієї війни Єгипет відстріляв по інфраструктурі Ізраїлю 25 таких ракет, із яких 20 вдалось збити із поєднанням засобів РЕБ та ЗРК, інші п’ять – влучили в дві РЛС та логістичний склад.

Але в даному випадку треба розуміти, що радянські крилаті ракети сімейства КСР були вкрай нестійкими до впливу РЕБ, та мали "видатні" габарити (довжина фюзеляжу – 8 метрів), що суттєво спрощувало знищення цих КР.

Схема наведення на ціль ракети типу КСР-2, ілюстративне зображення з відкритих джерел

На цьому місці уважні читачі можуть заперечити, мовляв чому ми одразу не звернулись до прикладу, коли Ізраїль разом із США відбивав удари ракетами "Скад" Іраку під час операції "Буря в пустелі" проти режиму Саддама Хусейна.

А ми нагадаємо, що тоді по Ізраїлю в кількох епізодах було випущено всього 18 балістичних ракет, із яких було перехоплено 40%. І ця історія стала в числі стимулів для самого Ізраїлю зайнятись розгортанням багатоешелонованої системи протиповітряної оборони, про яку ми розповідали в одній із попередніх публікацій.

Позиція американського ЗРК Patriot в Ізраїлі під час операції "Буря в пустелі" у 1991 році, фото - Noam Wind/Defense Ministry Archive, джерело - архів Міноборони Ізраїлю
Читайте також: Чи можна старі F-16 з 80-х років перетворити на найсучасніші Block 70/72 Viper