xcounter
#

Чи можна старі F-16 з 80-х років перетворити на найсучасніші Block 70/72 Viper

F-16 повітряних сил Норвегії (фото: Forsvaret)
F-16 повітряних сил Норвегії (фото: Forsvaret)
8718

Бойові можливості F-16 дуже сильно залежаться від того, в якій саме модернізації виконаний винищувач

На фоні заяви міністра закордонних справ Норвегії Еспена Барта Ейде про те, що Україні будуть передані F-16, які "оновлені та в хорошій формі", а також із "найновішим озброєнням" вже з'явилось декілька припущень про що йде мова.

Бо у самій Норвегії F-16 не відрізняються новизною. Ця країна стала одним з перших операторів F-16 у Європі (разом із Бельгією, Нідерландами та Данією), замовивши 60 винищувачів, які були виготовлені у версіях Block 5, Block 10 та Block 15 та були отримані у першій половині 80-х років. Наприкінці 90-х всі машини, які на той час ще були у строю пройшли програму оновлення MLU, під час якої до норвезьких винищувачів також була інтегрована ракета "повітря-повітря" IRIS-T.

Читайте також: Одразу 17 млрд доларів на Next Generation Interceptor - Lockheed Martin отримала важливий контракт
Норвегія F-16

Тому фразу очільника норвезького МЗС можливо слід розуміти, як те, що ці машини пройшли відповідне обслуговування та дійсно в хорошій формі. Зрештою Норвегія доволі легко знайшла клієнтів на свої вживані машини, наприклад, Румунія придбала 32 вживані F-16 за 388 млн євро у листопаді 2022 року, хоча торгувалась за них з жовтня 2021 року.

Таким чином навіть поточний стан норвезьких F-16, які пройшли модернізацію MLU, вже включає такі поняття, як "оновлення" та використання "найновішого озброєння".

Норвегія F-16

Але завжди хочеться більшого. А на фоні того, що передача винищувачів до України з зими, а потім і першого кварталу 2024 року вже вочевидь змістилась на літо, хочеться сподіватися, що час дарма не гаявся та ці машини пройшли додаткові модернізації.

Зокрема вкрай бажаним є не просто отримання F-16, а винищувачів з максимальними наявними зараз можливостями. А тоді мова йде про щось схоже на Block 70/72. Тим паче, що оновити F-16 до цього рівня можливо навіть з дуже старих версій.

Про це свідчить приклад Тайваню, який у 2012 році підписав із Lockheed Martin контракт на 3,7 млрд доларів на модернізацію 144 F-16 Block 20 до Block 72 (за іншими даними 4,5 млрд за 139 літаків).

Ця програма, практична реалізація якої розпочалась у 2016 році, була завершена у лютому 2024 року, коли Тайвань отримав останній модернізований F-16. Вона проводилась силами тайванського підприємства AIDC, який мав досягти темпу 24 модернізованих літаки на рік.

Зазначимо, що головним особливостями модернізації Block 70/72 є інтеграція значно потужнішої радіолокаційної станції Northrop Grumman AN/APG-83, нових цифрових бортових систем, засобів РЕБ, нового озброєння, а також значне подовження строків експлуатації літака та зміцнення його конструкції.

F-16 Block 72 Тайвань
F-16 Block 72 ПС Тайваню (фото: Tsungfang Tsai)

І звісно саме F-16 у версії Block 70/72 має значно більшу дальність та точність виявлення цілей, зокрема й на фоні землі. Значно потужну систему встановлення завад, яка має захисти літак від ворожих ракет. А також інтегровані далекобійні ракети AIM-120-C8 з дальністю у 160 км, а також крилаті JASSM-ER.

Читайте також: Франція тестує дрон Aarock на 5,5 тон, меншу копію якого планує робити в Україні