xcounter
#

Франція тестує дрон Aarock на 5,5 тон, меншу копію якого планує робити в Україні

6403
БПЛА Aarock, фото – Turgis & Gaillard
БПЛА Aarock, фото – Turgis & Gaillard

Що уже відомо про характеристики цього БПЛА

У жовтні 2023 року стало відомо про те, що Франція має намір виготовляти в Україні на потужностях "Антонова" новітній безпілотний літальний апарат MALE Aarock, перша презентація якого відбулась лише влітку минулого року.

При цьому зазначалось, що Франція має намір виготовляти на наших потужностях зменшену версію цього безпілотника. Але справедливості заради, тут мова про доволі габаритний літальний апарат: MALE Aarock має заявлену максимальну злітну масу аж 5,5 тон, розмах крила – аж 21 метр, а показник бойового навантаження – до 1,5 тон. Важливо, що MALE Aarock, за задумом своїх творців, має бути зокрема носієм керованих авіабомб сімейства AASM Hammer, які уже застосовуються Силами оборони України.

Читайте також: Airbus показав підготовку першого A400M для Казахстану, який і далі використовує транспортники "Антонова"

Минуло майже півроку, але на даний момент новин щодо можливого старту виробництва зменшеної версії французького MALE Aarock на потужностях в Україні поки що не було. Хоча минулої осені Міноборони Франції заявляло про намір, що перший такий дрон для ЗСУ має здійнятись у повітря вже в 2024 році.

Водночас, як пише портал Opex360, компанія-розробник MALE Aarock, французька Turgis & Gaillard заявляє, що в квітні почала етап наземних випробувань цього безпілотного літального апарату. На даний момент цей дрон уже пройшов перші пробні запускидвигуна та перші пробні руління на злітно-посадковій смузі.

Випробування MALE Aarock, квітень 2024 року, фото наводить Opex360

На даний момент передбачається, що перший політ MALE Aarock має відбутись в наступні кілька місяців. Інтерес до цього літального апарату на даний момент демонструє не тільки Міноборони Франції, але й безпосередньо CEMAAE ( французькі повітряно-космічні сили). Рішення про видачу контракту та його параметри буде ухвалюватись уже за підсумками випробувань.

Уже є оцінки, що один літальний апарат MALE Aarock коштуватиме від 5 до 10 мільйонів євро за одиницю, і такий БПЛА доволі складно буде назвати масовим. Але з однієї сторони, така вартість виглядає виправданою як для безпілотника, котрий при максимальній злітній масі в 5,5 тон оснащений турбогвинтовим двигуном на 1500 кінських сил та має проектну тривалість польоту до 24 годин.

БПЛА Aarock, фото – Turgis & Gaillard

А з іншої сторони, в самому Міноборони Франції оцінюють інвестиції в проект MALE Aarock не просто як купівлю перспективного дрона, але і як інструмент для «суверенізації» безпілотної індустрії Європи з тим, щоб армії європейських країн не мали потреби купувати БПЛА в Сполучених Штатах Америки.

Читайте також: Фінляндія колись робила 155-мм гаубиці та проектувала колісну САУ, а тепер почне заново