xcounter
#

Airbus показав підготовку першого A400M для Казахстану, який і далі використовує транспортники "Антонова"

12624
Підготовка першого A400M для Казахстану, квітень 2024 року, стоп-кадр з відео Airbus
Підготовка першого A400M для Казахстану, квітень 2024 року, стоп-кадр з відео Airbus

Які перспективи зараз має цей літак, і з ким доводиться конкурувати за експортні ринки

Аерокосмічна компанія Airbus в своїх соцмережах показала процес підготовки та пофарбування першого із двох військово-транспортних літаків A400M, призначених для Казахстану. Саме цей "борт" має бути доправлений замовнику в 2024 році, контракт на поставку було оголошено у вересні 2021 року, його вартість не розкривається, як і строк поставки другого A400M для Казахстану також.

Але є така деталь, що ці транспортники у варіанті для казахських ВПС відрізнятимуться відсутністю штанги для дозаправки у повітрі.

Читайте також: Фінляндія колись робила 155-мм гаубиці та проектувала колісну САУ, а тепер почне заново

На перший погляд, наведені вище кадри можуть викликати певне відчуття збентеженості, бо там ми бачимо по суті те, що Airbus поступово розширяє свою присутність на ринку Казахстану, котрий в умовах до повномасштабного вторгнення РФ вважався також і перспективним для нашого "Антонова".

Однак тут ми маємо деталізувати для початку те, що сам Казахстан і так є активним користувачем авіатехніки від Airbus, в строю ВПС цієї країни налічується 8 військово-транспортних літаків C295 та шість гелікоптерів H145. Але водночас, ВПС Казахстану також продовжують експлуатувати і транспортні літаки виробництва "Антонова": довідник The Military Balance 2023 вказує про наявність двох Ан-12, шести Ан-26 та двох Ан-72.

Ан-26 ВПС Казахстану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, тут варто зробити поправку і на те, що поточні експортні перспективи A400M складно назвати "безхмарними", м’яко кажучи. І тут мова не тільки про те, що уже давно не було повідомлень на нові транспортники цього типу.

Наприклад, як раніше розповідав Defense Express, в лютому 2023 року стало відомо про те, що Німеччина "гальмує" експорт A400M, потенціал якого і так впав. При цьому окремий парадокс був саме в тому, що німецький уряд це робив навіть всупереч власним інтересам. Тим більш, що на липень 2023 року Німеччина мала лише 38 із 52 замовлених A400M.

Ба більше, на початку грудня 2023 року Південна Корея замість A400M купила бразильські KC-390, Бразилія зуміла знайти контакт і переконати потенційних покупців. Однак влітку минулого року стало відомо, що Індія хоче замінити не тільки Ан-32, але й Ил-76, серед варіантів є A400M, і тут історія з тендерним відбором ще триває.

Процес технічного обслуговування A400M, ілюстративне фото від Airbus

Свою роль в перспективах A400M грають і "традиційні" проблеми із технічним станом цих літаків. І тут була доволі показовою історія зразка березня 2023 року, коли Франція перевірила, скільки одразу A400M може підняти у повітря, хоча дивно що вони досі літають. Бо там мова була про те, що показник технічної готовності в 35% уже вважався "безпрецедетно високим".

Читайте також: Один з нових десантних кораблів США може бути у понад два рази дорожче, ніж планувалося