xcounter
#

Один з нових десантних кораблів США може бути у понад два рази дорожче, ніж планувалося

2960
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Marines
Фото ілюстративне, джерело — U.S. Marines

Контракт на ці кораблі планують укласти у наступному році, а здача першої одиниці запланована на 2029 рік

Бюджетне управління Конгресу США (Congressional Budget Office, далі — CBO) у своєму нещодавньому звіті розповідає, що майбутній середній десантний корабель військово-морського флоту країни може виявитися значно дорожчим, ніж було заплановано раніше — і йдеться буквально про мільярди доларів у контексті програми на близько два десятки кораблів.

Congressional Budget Office десантний корабель
Зображення від Congressional Budget Office

Так, за підрахунками управління, флот з 18 кораблів обійдеться країні орієнтовно у суму від 6,2 до 7,8 млрд доларів станом на 2024 рік — тобто 340-430 млн доларів за один корабель, розповідають у виданні Breaking Defense. Тоді як, наприклад, за оцінками військово-морських сил вартість такої ж кількості кораблів коливається на рівні 2,6 млрд доларів (близько 150 млн доларів за корабель). Тож йдеться про доволі суттєву різницю у щонайменше 3,6 млрд доларів (а якщо брати "верхню" суму, то аж на 5,2 млрд).

Читайте також: Чим захистити кораблі від дронів: флот США шукає варіанти, і це може бути все що завгодно

Разом з тим, у бюджетному управлінні визнають — на загальну вартість програми можуть вплинути низка різних факторів, тож ціна може як зменшитися, так і зрости. Зокрема йдеться про проєктні рішення, а також скільки ж всього зрештою буде закуплено кораблів — бо раніше розглядалася можливість збільшення кількості фактично вдвічі — з 18 до 35 кораблів, і якщо таке рішення узгодять, то це має суттєво вплинути на витрати у рамках проєкту.

Відзначається, що ці середні десантні кораблі є частиною масштабного проєкту морських піхотинців США під назвою Force Design 2030, у рамках якого морпіхи переходять до інтеграції можливостей, що мають бути найбільш актуальними для бойових дій у Тихоокеанському регіоні.

Корабель буде призначений для перевезення морської піхоти в зоні конфлікту, і тут особливу увагу звертають на ймовірні бойові дії з Китаєм. Характеристики, що обговорюються, наразі наступні — довжина від 200 до 400 футів (60-122 м), швидкість — 14 вузлів (орієнтовно 26 км/год), дальність — 3500 морських миль. Екіпаж — 70 осіб, має перевозити 50 морпіхів з обладнанням, термін служби корабля — 20 років.

Протягом 2024 року корпус морської піхоти буде проводити оцінку потенційних пропозицій, а контракт із суднобудівною компанією планують укласти у березні 2025 року. Здача першого корабля запланована на лютий 2029 року — але це, знову ж таки, поки що попередні плани.

Раніше Defense Express розповідав, що у США вирішили дослідити, як підвищити боєготовність десантного флоту.

Читайте також: РФ має рідкісні А-222 "Берег", які отримає Дніпровська флотилія для війни проти України