xcounter
#

Як підвищити боєготовність десантного флоту - у США вирішили дослідити це питання

1417
Фото — U.S. Navy
Фото — U.S. Navy

Бо нерідко військові зіштовхуються з ситуацією, коли кораблів банально не вистачає через затримки із технічним обслуговуванням, оновленням кораблів тощо

Корпус морської піхоти та військово-морські сили США сьогодні вивчають питання готовності своїх десантних військових кораблів і те, як можна випередити проблеми технічного обслуговування кораблів — зокрема нещодавно начальник управління військово-морських операцій адмірал Ліза Франкетті спільно з командувачем морської піхоти генералом Еріком Смітом підписали листа офіцером, де закликають до глибокого занурення у питання готовності кораблів, вимог до навчання та сертифікації тощо.

"Ми намагаємося зазирнути у майбутнє, щоб переконатися, що ми зможемо, я хочу сказати, припинити це в зародку. Багато наших десантних кораблів старші. Крім того, їх модифікують, так що на оновлення треба трохи більше часу, ніж очікувалося", — цитує Франкетті видання Defense News.

Читайте також: ГУР МОУ показало, як у РФ несподівано вигорають носії ракет "Калибр" навіть на Балтиці (відео)

Це дослідження вона називає "превентивним підходом", який має допомогти визначити потенційні ймовірні затримки у технічному обслуговуванні кораблів і забезпечити якісне навчання та сертифікацію екіпажів, які могли б проводити вчасне розгортання навіть у тому випадку тривалого періоду технічного обслуговування. І загалом Франкетті підкреслює, що вона є прихильницею десантного флоту, і що в бюджетному запиті на 2025 рік є рядок із коштами на закупівлю нових десантних кораблів, транспорт-доків тощо.

У виданні акцентують увагу, що протягом останніх років флот та корпус морської піхоти ведуть суперечку щодо десантних кораблів, деяким з яких треба все більше як часу, так і коштів на технічне обслуговування, і попри вкладені зусилля, залишається низький рівень готовності до розгортання.

Корабель-док
Десантний корабель-док USS Fort Lauderdale (LPD 28) типу San Antonio

І тому у флоті вважають, що варто припинити витрачати фінансування на небоєздатні кораблі, водночас у корпусі морської піхоти кажуть, що якщо завчасно виводити їх з експлуатації, то це віддаляє службу від мети у 31 десантний корабель, яка була визначена ще у 2022 році.

Водночас минулого року Пентагон спробував призупинити закупівлю десантних транспорт-доків і загалом переглянути конструкцію. Але ця суперечка завершилася тим, що на 2025 подовжили закупівлю десантних транспорт-доків згідно з попереднім планом.

Читайте також: Норвегія рекордно збільшує витрати на оборону 150 млрд доларів на 12 років: куди підуть кошти