xcounter
#

Індія хоче замінити не тільки Ан-32, але й Ил-76, серед варіантів є A400M

5663
Зображення з відкритих джерел
Зображення з відкритих джерел

Справа поки на етапі вибору типу літака, але потенційний контракт може бути на кілька десятків бортів

Уряд Індії оголосив тендер по вибору середнього військово-транспортного літака вантажопідйомністю від 17 до 30 тонн. Уже відомо, що заявку на участь в цьому тендері подали три компанії - Lockheed Martin з транспортним літаком C-130J-30 Super Hercules, Airbus з транспортником A400M, та бразильський Embraer із літаком KC-390 Millenium.

Оголошення такого тендеру пов’язане з тим, що ВПС Індії хочуть замінити не тільки легкі Ан-32, але й середні Ил-76 також, пише польський портал Defence24.

Читайте також: Туреччина показала свій катер-камікадзе, готова за 1 рік зробити 100 одиниць
Ил-76 індійських ВПС, фото - Indian Air Force

На думку авторів порталу, оголошення тендеру на нові військово-транспортні літаки цілком вкладається в поточний курс Індії на поступову заміну всієї техніки та озброєння радянського та російського зразка, наявних в строю збройних сил країни.

Строк проведення тендеру, бюджет закупівлі та ймовірна кількість літаків, які планується закупити – поки що не розкриваються. Але тут цілком можна припустити, що потенційний портфель замовлення може бути видано на кілька десятків літаків.

Перший C295 на замовлення ВПС Індії, березень 2023 року, зображення - Airbus

Якщо опиратись на дані The Military Balance 2023, то в строю ВПС Індії зараз є зокрема 17 літаків Ил-76 та 102 літаки типу Ан-32. Водночас, для заміни тих же Ан-32 наразі Індія має лише частковий варіант, мова про контракт з Airbus на виготовлення 56 літаків типу C-295 протягом 10 років, зокрема з частковою локалізацією виробництва на потужностях індійського ОПК.

Як раніше розповідав Defense Express, у березні 2023 року Airbus вже виготовив в рамках контракту перший С295 для Індії на заміну Ан-32. Водночас, станом на червень 2023 року стало відомо про те, що за 6 років серійного виробництва бразильська Embraer виготовила для національних ВПС лише шість літаків типу KC-390.

Процес виробництва літака КС-390 на потужностях Embraer, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Рідкісний випадок, коли FPV-дрон розірвав на шматки Т-80БВ, хоча рашисти і втулили туди черговий "захист"