xcounter
#

Як вийшло, що Південна Корея замість A400M купила бразильські KC-390

8529
Бразильський KC-390, ілюстративне фото з відкритих джерел
Бразильський KC-390, ілюстративне фото з відкритих джерел

Скільки часу знадобилось на вибір моделі літака, і які фактори могли зіграти свою роль

Закупівельне агентство Міноборони Південної Кореї DAPA оголосило, що уклало контракт із бразильською аерокосмічною корпорацією Embraer на закупівлю неназваної кількості військово-транспортних літаків KC-390 загальною вартістю 500 мільйонів євро.

Строк виконання цього контракту не розкривається, але відомо, що угода передбачається організацію сервісного обслуговування транспортників бразильського виробництва на території Південної Кореї. Про це пише французький портал Opex360.

Читайте також: ЗСУ відправили до "Москви" Су-24М рашистів
Процес виробництва літака КС-390 на потужностях Embraer, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що Південна Корея вирішила замовити бразильські KC-390 для заміни 12 літаків C-130H, котрі складають основу військово-транспортної авіації країни. При цьому, виявляється, південні корейці розглядали варіант або купити нові C-130 в США для заміни старих, або ж обрати транспортник A400M від Airbus.

Взагалі найбільш ймовірним виглядав саме варіант, що Південна Корея замовить саме A400M. Бо ця країна має тісний досвід співпраці з Airbus. Південнокорейські військові оцінили позитивні якості, які продемонстрували літаки A400M під час місій в Афганістані.

А для прискорення процесу військові Південної Кореї у квітні 2022 року напрацювали варіант, за якого Іспанія взамін за шість A400M могла отримати певну кількість навчально-бойових літаків FA-50.

Іспанський A400M, ілюстративне фото з відкритих джерел

Чому ж в підсумку Південна Корея відмовилась від варіанту купити транспортники в Airbus, натомість придбає бразильські KC-390 – відповіді поки що нема. Ймовірно, це пов’язано із тим, що у перемовників від бразильської Embraer виявились кращими комунікативні навики.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Embraer за 6 років збудувала тільки шість KC-390 для ВПС Бразилії. І це при тому, що обсяг замовлень на експорт ненабагато менший, аніж замовлення для національних ВПС.

Шостий KC-390 для ВПС Бразилії, червень 2023 року, фото - Embraer
Читайте також: Індія навчилась сама робити запчастини до МіГ-29 та Мі-17, але є один нюанс