xcounter
#

Німеччина "гальмує" експорт A400M, потенціал якого і так впав, і це багато що пояснює про зброю для ЗСУ

24523
 A400M за експортним контрактом для ВПС Казахстану, ілюстративний рендер з відкритих джерел
A400M за експортним контрактом для ВПС Казахстану, ілюстративний рендер з відкритих джерел

Німці намагаються діяти за своїми уявленнями про раціональність щодо поставок оборонної продукції, але доволі часто це приводить до парадоксальних результатів

Аерокосмічний концерн Airbus нарікає на те, що уряд Німеччини "занадто повільно" видає експортні ліцензії, необхідні для укладання нових контрактів на військово-транспортні літаки A400M.

Також в концерні нарікають, що всупереч політиці Zeitenwende Бундесвер також не став давати додаткові замовлення на A400M, що в принципі підважує подальші перспективи цього військово-транспортного літака. Про це йдеться в публікації французького порталу Opex360.

Читайте також: Кінець епохи F/A-18: Boeing оголосила рік зупинення виробництва легендарного палубного винищувача
A400M ВПС Франції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Автори публікації наголошують, що "гальмуючи видачу" експортних ліцензій на A400M, уряд Німеччини діє всупереч власним фінансовим інтересам. Бо тут варто пригадати, що для підтримки програми цього військово-транспортного літака у 2010 році сім країн-замовниць (в тому числі й Німеччина) видали декілька траншів фінансової підтримки загальною вартістю 3,5 мільярди євро. І ці гроші можуть "прогоріти", якщо експортний потенціал A400M реалізовано не буде.

Ці 3,5 мільярдів євро, в тому числі й від уряду Німеччини, видавались із розрахунку, що за песимістичного варіанту портфель експортних замовлень на A400M складе лише 280 машин, за оптимістичного - порядка 400-500 машин. Але в реальності станом травень 2021 року фактичний портфель поставок склав лише 100 машин при очікуваному мінімумі в 170 літаків.

Німецький A400M, ілюстративне фото з відкритих джерел

Більш того - як випливає з повідомлень того ж Opex360, в листопаді 2022 року від планів купити A400M відмовилась Австралія, у грудні минулого року - Велика Британія. І на такому тлі наявний портфель замовлень лише в два такі транспортники для Казахстану та шість для Індонезії виглядає справжньою катастрофою.

Але, схоже, що A400M не потрібен навіть для збройних сил головних країн-учасниць проекту. Інакше як пояснити наприклад той факт, що для формування спільної ескадрильї транспортної авіації восени 2021 року Франція та Німеччина обрали взагалі американський C-130J замість пан’європейського транспортника.

Викатка першого C-130J для ВПС Німеччини в серпні 2021 року, фото з відкритих джерел

Вищевикладене показує, що в політиці свого оборонного експорту Німеччина покладається на власне поняття "раціонального", доволі часто не зрозуміле "зі сторони". І це окрім всього іншого варто враховувати, коли йдеться про оцінку військової допомоги від уряду Німеччини для ЗСУ.

Читайте також: Чи варто сподіватися на те, що у рашиських літаків та вертольотів скоро завершаться ресурси експлуатації