xcounter
#

Німеччина та Франція створюють спільну ескадрилью, що літатиме на С-130

779
Lockheed Martin виготовить 10 нових літаків для такої ескадрильї
Lockheed Martin виготовить 10 нових літаків для такої ескадрильї

Завданням такої формації стане перекидання вантажів та повітряна дозаправка літаків в межах Європейського театру воєнних дій НАТО

Міністр оборони Німеччини Аннегрет Крамп-Карренбауер та міністр оборони Франції Флоренс Парлі уклали 30 серпня цього року міжурядову угоду, за якою обидві країни створять спільну ескадрилью військово-транспортної авіації. Про це пише портал Janes.

Перший транспортний літак C-130J для бундесверу був виготовлений буквально наприкінці серпня 2021 року

Вибір літаків для цієї ескадрильї можна назвати як мінімум цікавим. Французькі та німецькі військові не стали замовляти нові, натомість обрали літаки американського виробництва – транспортні літаки типу C-130J та літаки-заправники KC-130J. Сумарно така ескадрилья матиме п’ять транспортників C-130J та п’ять "повітряних танкерів" KC-130J.

Читайте також: Велика Британія вирішила достроково списати свої Hawk T1, що грали роль "агресора"
Військово-повітряні сили Франції уже мають декілька літаків-заправників KC-130J

Ці 10 літаків мають бути нового виробництва, увесь обсяг замовлення Lockheed Martin має виконати до 2024 року. І саме до 2024 року поставлений дедлайн по досягненню оперативної готовності франко-німецької ескадрильї.

Відомо, що ця спільна ескадрилья має розміщуватись на авіабазі Евре в Нормандії, Франція. Стадія початкової оперативної спроможності має бути досягнута уже восени 2021 року.

Перший політ транспортного літака С-130J відбувся у 1996 році

Для кращого посилення взаємосумісності усі "борти" із складу цієї ескадрильї матимуть змішані німецько-французькі екіпажі. Завданням такого підрозділу буде доставка вантажів та повітряна дозаправка літаків та вертольотів в межах Європейського театру воєнних дій НАТО.

Дозаправка гвинтокрила Н225М за допомогою "повітряного танкера" KC-130J, фото ілюстративне

Цікаво, що про створення спільної транспортної ескадрильї Німеччина та Франція домовлялись ще з 2016 року.

І також варто наголосити, що паралельно Бельгія та Люксембург створюють власну спільну транспортну ескадрилью, котра буде оснащена саме літаками А400М – сім від бельгійських ВПС та один від люксембурзької армії.

Військово-транспортний літак А400М збройних сил Люксембургу, фото ілюстративне
Читайте також: Мінстратегпром прийняв "Програму 2030" для авіації: куди на експорт підуть літаки "Антонова"