xcounter
#

Майже як Бе-12: Франція хоче продати Німеччині 40-річні протичовнові літаки

1974
Мова про поставку чотирьох літаків Breguet Atlantic 2, які випускались у 1980-х роках та пройшли модернізацію в 2020 році
Мова про поставку чотирьох літаків Breguet Atlantic 2, які випускались у 1980-х роках та пройшли модернізацію в 2020 році

На 2035 рік Франція та Німеччина запланували створити спільну повітряного патрулювання для пошуку ворожих субмарин

Міністерство збройних сил Франції запропонувало Німеччині купити чотири патрульні літаки Breguet Atlantic 2, котрі в 2020 році пройшли модернізацію, пише портал Defence News.

При цьому Франція виставляє умову, що Німеччина для початку має прийняти на озброєння Breguet Atlantic 2 саме у модифікованій версії "стандарт 6". Натомість, як наполягають французи, німецький флот зможе покрити прогалини у можливостях боротьби проти субмарин противника.

Читайте також: Lockheed Martin пропонує Великій Британії гелікоптери Black Hawk, вироблені в Польщі
Breguet Atlantic 2 - основний патрульний літак французького флоту

Цінник на свою пропозицію продати протичовнові літаки Франція поки що не розкриває, але говорить своїм німецьким колегам, що вартість включатиме сервісне обслуговування, навчання персоналу та поставки озброєння до цих Breguet Atlantic 2.

Як зазначає портал, зараз Міноборони та міністерство зовнішніх справ Німеччини радяться між собою – приймати чи відхиляти пропозицію Франції.

Свої літаки Breguet Atlantic 2 німецький флот списав ще в 2000-х роках

Відомо, що до 2035 року Німеччина та Франція планують розбудувати спільну систему повітряного патрулювання для боротьби із підводними човнами противника. І свою пропозицію продати літаки Breguet Atlantic 2 французьке Міноборони вписало саме в канву цих планів.

Але, нюанс перший – Німеччина уже отримала від США дозвіл на купівлю п’яти патрульних літаків Boeing P-8A Poseidon вартістю 1,77 мільярда доларів, і в цю вартість також включені сервісне обслуговування та поставки озброєнь до цих літаків.

Літаки P-8 Poseidon прийдуть на заміну літакам P-3 Orion в складі німецької морської авіації

Нюанс другий – Франція пропонує Німеччині морально та фізично застарілі літаки: серійне виробництво літаків Breguet Atlantic стартувало ще в 1964 році, виробництво власне Breguet Atlantic 2 – у 1981 році (для довідки: виробництво радянських протичовнових літаків Бе-12 тривало із 1959 по 1973 роки).

При цьому, що цікаво, морська авіація Німеччини мала на озброєнні 18 літаків Breguet Atlantic 2, але в 2000-х роках вони були списані та замінені на американські P-3 Orion.

У нас самих аналогічна історія розвивається: "Укроборонпром" зараз виконує роботи по відновленню єдиного літака типу Бе-12 для ВМС України
Читайте також: Невдача з гіперзвуком: у США не змогли запустити ракету AGM-183A ARRW з бомбардувальника B-52