xcounter
#

Мінстратегпром прийняв "Програму 2030" для авіації: куди на експорт підуть літаки "Антонова"

3974
До 2030 року авіагалузь України має поставити продукції на 300 мільярдів гривень
До 2030 року авіагалузь України має поставити продукції на 300 мільярдів гривень

Щоб авіаційна галузь України змогла нарешті повністю втілити свій потенціал, від держави потрібні неординарні зусилля

Кабінет міністрів України під час свого засідання 1 вересня цього року затвердив Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості на 2021-2030 роки, вона ж "Програма 2030", яку розробило Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.

Про це віце-прем'єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Армія Туреччини прийняла на озброєння БпЛА Akinci: Реджеп Ердоган відзначив внесок України (фото)

Про деталі такої програми поки що можемо дізнатись лише в загальних рисах, із цього допису у Facebook. Базовий параметр цієї програми – до 2030 року в авіаційній галузі України має бути створено нових 6 тисяч робочих місць та збережено уже наявних 50 тисяч робочих місць.Якщо ж "Програма 2030" буде втілена успішно, то український авіапром зможе в наступні 10 років виробити продукції сумарно на рівні 300-350 мільярдів гривень, забезпечити зростання середньої платні вцілому по галузі та відрахувати в бюджети усіх рівнів сумарно до 100-120 мільярдів гривень.

Зараз Національна гвардія України використовує два Ан-72. Влітку цього року МВС планувало укласти "твердий контракт" на закупівлю 13 літаків Ан-178, але цього так і не відбулося

Щоб досягнути таких результатів, держава планує фінансувати проведення наукових досліджень і розробок по створенню нових видів матеріалів, розробці нових технологій та організації виробництва комплектуючих для сучасних видів авіаційної техніки.

Паралельно, як пише очільник Мінстратегпрому, "Програма 2030" для авіації передбачає створення вітчизняного вертольота, розробку нових транспортних літаків, організацію виробництва нових авіаційних двигунів, тренажерів та БПЛА. І також – модернізацію уже існуючих типів пасажирських і транспортних літаків та гвинтокрилів.

Україна змогла налагодити виробництво вертолітних лопатей на базі "Мотор Січ" і так повернути в стрій протягом 2021 року мінімум чотири Мі-24 армійської авіації ЗСУ

Як тільки повний текст "Програми 2030" буде у відкритому доступі, Defense Express проведе його аналіз.

А поки що варто відзначити – вітчизняна авіаційна галузь підійшла до того бар’єру, коли в неї з’являються нові експортні перспективи, і одночасно – від нашої держави потрібні неординарні зусилля, аби вирішити хронічні проблеми та перейти на якісно новий рівень розвитку.

Проліт над Хрещатиком під час параду на День Незалежності став першою за декілька років публічною появою Ан-70

Показовий приклад цьому – доля літака Ан-70. У січні цього року віце-прем’єр-міністр – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський в інтерв’ю виданню "День" сказав, що на даний момент єдиний наявний екземпляр Ан-70 зберігається на ДП "Антонов". І також – що Міноборони пропрацьовує можливі варіанти щодо використання цього наявного літака та розвитку проектом загалом. Втім, схоже, Міноборони не вистачило півроку часу, аби прийняти рішення по темі Ан-70, цей літак під час параду на честь 30-річчя Незалежності України летів як "парадний екземпляр". У серпні цього року очільник Мінстратегпрому заявив, що до літака Ан-70 свій інтерес проявляють "іноземні інвестори".

Наші військові поки не виказують публічного інтересу до літака Ан-70

При цьому стало відомо, що американська компанія Legacy проявляє інтерес до проекту створення нового вантажно-пасажирського літака на базі Ан-38, у співпраці з "Антоновим" та "Мотор Січчю". І також – що "Антонов" планує відроджувати із Саудівською Аравією проект виробництва транспортного літака Ан-132D.

Втім, для втілення своїх амбітних планів "Антонов" вимушений імпортувати чутливі комплектуючі. Зокрема, нещодавно концерн купив у однієї з китайських фірм близько 20 тонн титанових напівфабрикатів, які схоже мають бути використані для будівництва трьох літаків Ан-178 в інтересах Збройних Сил України.

Поки триває будівництво Ан-178, Збройні Сили України активно використовують літаки Ан-26

Водночас, Харківський авіазавод, що спеціалізується на виробництві Ан-74 та Ан-140, і досі перебуває в перманентній кризі. На 6 вересня цього року профспілка заводу запланувала провести страйк, мета якого – добитись звільнення генерального директора ХДАВП Олександра Кривоконя.

Читайте також: Польща може обігнати Україну по організації виробництва безпілотників Bayraktar TB2