xcounter
#

Колектив Харківського авіазаводу готується до страйку та вимагає звільнити гендиректора Кривоконя

2141
Підприємство більше 10 років не виробляє літаки та перебуває в стані перманентної кризи
Підприємство більше 10 років не виробляє літаки та перебуває в стані перманентної кризи

ХДАВП перебуває в стані банкрутства, суд зобов’язав підприємство виплатити 12 мільйонів гривень боргу перед ДП "Антонов"

Первинна організація профспілки авіабудівників та машинобудівників України на Харківському авіазаводі планує провести страйк 6 вересня цього року та виголосити недовіру генеральному директору підприємства Олександру Кривоконю.

Про це стало відомо з рішень профспілкової організації,що були прийняті 30 серпня цього року та є у розпорядженні Defense Express.

Читайте також: "Антонов" закупив понад 20 тонн напівфабрикатів з титанових сплавів для нових літаків
Повідомлення про проведення страйку профспілка заводу виклала у відкритий доступ

Відомо, що в межах своєї акції учасники профспілки ХДАВП планують пройти маршем від прохідної заводу до будівлі Харківської ОДА. Заявлені причини оголошення страйку – чисельні порушення трудового законодавства, масові звільнення персоналу підприємства, відсутність конструктивної програми погашення боргів заводу та відродження серійного виробництва літаків.

Мета страйку – проголошення недовіри генеральному директору Олександру Кривоконю та публічна вимога до ДК "Укроборонпром" звільнити його із займаної посади.

Профспілка заводу також виклала у відкритий доступ своє рішення, прийняте 30 серпня цього року

Втім, за даними Defense Express, представники трудового колективу авіазаводу написали окремого листа на адресу керівництва "Укроборонпрому", Кабінету міністрів України та Харківської ОДА, копія листа - надіслали на адресу Генпрокуратури, парламенту та Профспілки авіабудівників України.

Автори цього листа стверджують, що представники профспілки ХДАВП не представляють думки всього колективу заводу, що з травня 2021 року працівники Харківського авіазаводу почали регулярно отримувати зарплату, а потужності підприємства - завантаженні замовленнями зокрема за контрактом із Єгиптом.

В цехах заводу стоять недобудованими чотири літаки Ан-140, для яких потрібно ще знайти замовника

Слід відзначити, що профспілка ХДАВП готується до проведення на страйку на тлі нового епізоду, що погіршив економічне становище підприємства.

А саме – 17 серпня цього року Господарський суд Харківської області присудив, що Харківський авіазавод має повернути 12 мільйонів гривень боргу перед ДП "Антонов", в цю суму включені "тіло позики", відсотки за боргом та покриття судових витрат. У квітні 2017 року ХДАВП отримав від "Антонова" 10 мільйонів гривень фінансової допомоги, яку мав повернути до 31 липня 2017 року, але гроші до цього моменту повернути не вдалось.

Харківський авіазавод спеціалізується на виготовленні літаків Ан-74, але реанімація такого виробництва не можлива без проведеного імпортозаміщення комплектуючих із РФ

Харківський авіазавод перебуває в стані перманентної кризи, виробництво літаків на підприємстві зупинилось більше 10 років тому, та накопичило майже 3,9 млрд грн боргів перед державними та комерційними структурами, та ще 250 мільйонів гривень – борг по зарплаті перед колективом підприємства.

У жовтні 2022 року спливає мораторій на санацію підприємства. Після цього строку майно Харківського авіазаводу може бути просто розпродане частинами, аби погасити бодай частину боргів підприємства.

На ХДАВП раніше серійно виготовляли транспортні літаки Ан-74, транспортно-пасажирські Ан-140 та тренувальні ХАЗ-30. Можливо, приватний інвестор зможе врятувати таке виробництво
Читайте також: Харківський авіазавод можуть приватизувати: у ВР готують відповідний законопроект