xcounter
#

Озброєння для українських F-16: у списку пріоритетів крилата ракета JASSM на 370 км, кажуть у Forbes

6559
Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото — U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.
Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото — U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.

Ракета JASSM може знищувати цілі на відстані у 370 км і має бойову частину вагою 450 кг

Україна отримає на озброєння західні винищувачі F-16 — про передачу своїх літаків після навчання українських пілотів вже оголосили Нідерланди та Данія, і тепер питання у тому, як швидко перші винищувачі прибудуть в Україну.

Водночас у контексті передачі Україні літаків F-16 не менш важливим є питання, а яке ж озброєння погодяться нам передати союзники, бо саме цей аспект якнайбільше впливатиме на те, а які ж можливості наші Повітряні Сили отримають з західними винищувачами.

Читайте також: Нідерланди віддають Україні всі свої F-16 - і це лише початок
крилата ракета JASSM
Зображення Lockheed Martin

Як розповідає Forbes, ракета, "що може мати найбільше значення" — це далекобійна крилата ракета "повітря-поверхня" AGM-158 JASSM і вона, як стверджує видання, "все ще знаходиться у списку побажань Києва". І що поки США не погодять передачу Україні ці далекобійних ракет, то наші F-16 "не будуть використовувати весь свій потенціал".

Крилата ракета JASSM
Крилата ракета JASSM, фото ілюстративне

Коротко про тактико-технічні характеристики цієї ракети: вона має дальність ураження цілей у понад 370 км і проникаючу бойову частину WDU-42/B (J-1000) масою 450 кг для знищення захищених об’єктів.

Скільки всього таких ракет може бути в наявності у світі, то за даними з відкритих джерел станом на 2016 рік йдеться про загалом 2000 ракет — близько 1260 одиниць AGM-158A і 740 JASSM-ER, але тут також варто пам’ятати, що ракети зараз виготовляються серійно, тому з поповненням запасів питання можуть виникнути хіба що в площині "а як швидко "оборонка" зможе закривати прогалини".

До речі, у цьому напрямку у Lockheed Martin вже просунулися вперед, бо ще у червні 2022 року було введено в експлуатацію нове виробниче підприємство, яке дозволяє "виробляти системи JASSM швидше та дешевше".

JASSM-ER
Фото: U.S. DoD

У контексті розмови про JASSM також варто згадати, що у 2024 році у США планують розпочати виробництво модернізованої ракети AGM-158 JASSM-XR, яка має дальність до 1900 км і бойову частину до 910 кг — до такої стелс-ракети вже "прицілюються" поляки.

.

Читайте також: В Україні буде "зоопарк" винищувачів: F-16 буде основним, але будуть й Gripen - наскільки це величезна проблема