xcounter
#

Нідерланди віддають Україні всі свої F-16 - і це лише початок

7849
F-16 повітряних сил Нідерландів (всі фото: Koninklijke Luchtmacht)
F-16 повітряних сил Нідерландів (всі фото: Koninklijke Luchtmacht)

Для Нідерландів передача Україні 42 винищувачів F-16 - це всі винищувачі цієї моделі у строю власних повітряних сил

Повітряні сили України отримають усі наявні у Нідерландів багатоцільові винищувачі F-16, які будуть передані після того, як завершиться навчання українських пілотів та техніків.

Саме така домовленість була досягнута під час зустрічі президента України Володимира Зеленського з нідерландським премʼєр-міністром Марком Рютте.

Читайте також: Ту-22М3 знищено: красномовне фото результату роботи невідомих дронів та важливі деталі

"Ми з Марком Рютте домовились про кількість F-16, які будуть надані Україні – після тренування наших пілотів та інженерів. 42 літаки. І це лише початок", - йдеться в офіційному дописі українського президента.

Враховуючи те, що у Нідерландів загалом 42 винищувачі F-16, то це означає передачу всіх машин. Навіть тих, які були законтрактовані приватною компанією Draken International.

А ось примітка, що "це лише початок", цілком може означати, що кількість машин буде ще більшою. Й очікуваним донором є звісно Данія, яка разом із Нідерландами також отримала відповідний дозвіл від США щодо реекспорту винищувачів до України.

І якщо Данія повторить вчинок Нідерландів і посилить Україну всіма своїм авіапарком F-16, то мова буде йти про ще 44 машини, хоча за даними Military Balance лише 30 з них знаходяться у льотному стані.

F-16 повітряних сил Нідерландів

Водночас необхідно розуміти, що оголошення про готовність передачі машин не означає те, що вони будуть передані у один момент. Зрештою є величезна вірогідність того, що їх передача буде синхронізована з отриманням країнами винищувачів п'ятого покоління F-35. Зрештою саме перехід на новий літак й дозволяє цим країнам посилити Україну без втрати обороноздатності.

Але все одно, отримання Повітряними силами України нових машин повністю залежить від строків навчання та кількості пілотів та техніків, які опанують нову зброю.

F-16 повітряних сил Нідерландів

Й дуже хочеться сподіватися, що вони були переглянуті у бік пришвидшення та збільшення, бо поки мова, за неофіційною інформацією, йде про першу групу лише з шести пілотів, які завершать навчання лише до початку літа 2024 року.

Оновлено:

Згодом прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час прес-конференції уточнив, що мова все ж таки може йти про граничну кількість.

"Сьогодні у Нідерландів є 42 літака F-16. З цих 42-х нам потрібні літаки для тренування в Данії і пізніше - в Румунії. І ми збираємося надати остаточно інші літаки. Тобто, я не можу сказати точно. Але ми працюємо від того, що у нас є 42 тут, в нашій країні. Але на тому тлі, про який я розповів", - сказав Марк Рютте.

Читайте також: Що означає аварія російської "Луна-25" для РФ: втрата технологій СРСР 50-річної давності та програш навіть Індії