xcounter
#

У Reuters кажуть, що США мають важливе рішення по F-16 для України, але питання все ще у строках навчання

2785
F-16, всі фото — U.S. Air Force
F-16, всі фото — U.S. Air Force

Бо за попередніми даними, перша нечисленна група українських пілотів має завершити навчання на початку літа 2024 року, друга — наприкінці того ж року, і лише після цього можна говорити про першу ескадрилью F-16 для України

Видання Reuters з посиланням на одного з чиновників США повідомляє, що Сполучені Штати зрештою погодили відправку данських на нідерландських багатофункціональних винищувачів F-16 в Україну одразу після того, як буде завершена підготовка українських пілотів.

Україна ПС ЗСУ F-16 США
Питання передачі F-16 Україні впирається у строки навчання пілотів

Як стверджують у виданні, у руках журналістів також опинилася копія листа держсекретаря США Ентоні Блінкена його колегам з Данії та Нідерландів, в якому йдеться про погодження запитів.

Читайте також: Українських пілотів F-16 у Румунії буде навчати приватна компанія Draken International

"Я пишу, щоб висловити повну підтримку Сполучених Штатів як у передачі Україні винищувачів F-16, так і в навчанні українських пілотів кваліфікованими інструкторами F-16", — стверджує Блінкен у своєму листі.

Також Блінкен відзначає, що погодження запиту на передачу Україні винищувачів F-16 дозволить "повною мірою використати нові можливості, як тільки перша група пілотів завершить навчання".

Нагадаємо, що Данія та Нідерланди є очільниками "коаліції винищувачів" для України, яка була остаточно сформована на початку липня цього року. Водночас саме ці дві країни мають стати першими донорами винищувачів F-16 для України.

Разом з тим, сьогодні залишається актуальним питання термінів передачі літаків України, які впираються у строки навчання пілотів — і вони на сьогодні, на жаль, не надто оптимістичні.

Так, навчання першої групи пілотів з шести кандидатів та двох резервних пілотів має завершитися до літа 2024 року, другої групи з такою ж кількістю пілотів — до кінця того ж року.

Читайте також: Одна з країн хоче оновити свої застарілі Mirage, поки чекає на 66 винищувачів F-16