xcounter
#

Нові строки завершення навчання першої групи українських пілотів F-16 - до літа 2024 року: названо причину

2643
F-16 (всі фото: US DoD)
F-16 (всі фото: US DoD)

Також став відомий графік завершення та кількість груп українських пілотів і мова, на жаль, йде про доволі песимістичні строки

Багатофункціональні винищувачі F-16 у Повітряних силах ЗСУ можуть виявитись ще далі ніж раніше оголошений строк у першому кварталі 2024 року. І мова цілком може йти про літо 2024 року і це стосується навіть першої групи лише з шести пілотів.

Причинами цього є не лише відтермінування строків навчання, які мали початись ще у червні, а й рівень англійської мови. Про це, з посиланням на ряд українських посадовців та військових, повідомляє Washington Post.

Читайте також: Рашисти мають мінімум вісім САУ "Коалиция-СВ", які досі не стріляли у війні проти України
F-16

І мова не йде про те, що українські пілоти не знають англійської. Відмічається, що всі шість кандидатів та два резервних пілоти вільно нею розмовляють, але все одно мають пройти курси для опанування всієї авіаційної термінології. І ці курси, які будуть проходити разом із наземним персоналом, триватимуть цілих чотири місяці. Лише після цього розпочнеться вже льотна підготовка, яка триватиме ще шість місяців.

Також зазначається, що українські пілоти протягом року проходили курси англійської мови у перервах між бойовими вильотами. Тобто мова не йде про те, що хтось "недопрацював".

Більше того, у статті наводиться фраза одного з українських посадовців, якій характеризував це як "затягування". Але публічно це навряд пролунає, бо є ризик почути, що "необхідно бути вдячними".

Окрім першої групи з шести пілотів відомо й про строки навчання другої групи аналогічної за розмірами - до кінця 2024 року.

Також зазначається й про ще одну групу з 20 пілотів, які не мають широкого бойового досвіду і вочевидь їх підготовка буде ще довшою. Але Україна просто не має вибору, бо відправити одночасно всіх досвідчених пілотів на навчання дорівнює залишитись без літаків взагалі - на них просто нікому буде літати.

F-16

А головною проблемою з такими строками є концептуальне бачення ролі F-16 в Україні та на Заході. Для України ці винищувачі потрібні прямо зараз, бо мають виконати цілий ряд завдань, як із забезпечення протиповітряної оборони у тилу, так і відсування ворожих літаків від переднього краю, так і завдання ударів по рашистам на землі. А, зокрема у США, розглядають ці машини, як довгострокове посилення Збройних Сил України "на потім".

З боку Defense Express зазначимо, що якщо брати строки завершення навчання лише шести пілотів на рівні початку літа 2024 року, то у строю Повітряних сил України може бути максимум лише шість літаків F-16 - половина ескадрильї. І це звісно прямо говорить про те, що стати вирішальним game changer така кількість винищувачів просто не може.

F-16

Лише на рівні кінця 2024 року мова піде про повноцінну ескадрилью, а вихід на орієнтовну кількість у дві-три ескадрильї губиться, напевно, десь на рівні 2025 року. При цьому треба розуміти, що у Повітряних силах вже оголошували реальну потребу у таких літаках у довгостроковій перспективі -

п'ять авіаційних бригадах F-16

, тобто 180 винищувачів, або 15

ескадрилій по 12 машин у кожній.

І цю потребу необхідно сприймати через призму того, що у РФ станом на 2021 рік за даними Military Balance було 1585 бойових літаків.

Читайте також: РФ визначається, чи робити "Манул" замість БМП-3 саме із 57-мм гарматою