xcounter
#

РФ визначається, чи робити "Манул" замість БМП-3 саме із 57-мм гарматою

5088
Російська перспективна БМП "Манул", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Російська перспективна БМП "Манул", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Загарбники ще визначають озброєння, яке повинна мати їх перспективна БМП

Рашистська корпорація "Ростех" заявила, що "Курганмашзавод" на даний момент ще веде дослідно-конструкторські роботи по перспективній БМП "Манул", проробляються різні варіанти можливого озброєння, зокрема з установкою безпілотного бойового модулю ТКБ-973 "Епоха", оснащеного 57-мм автоматичною гарматою. І лише після того, як буде зрозумілим остаточний варіант озброєння бронемашин "Манул", рашисти планують запускати цю БМП у серійне виробництво.

Буквально два місяці назад, тобто на початку червня 2023 року, рашисти по БМП "Манул" заявляли зовсім інші речі – про намір уже в 2023 році почати серійне виробництво цих бронемашин, і очевидно тоді мова була саме про базову конфігурацію, яка передбачає установку безпілотного модуля з 30-мм автоматичною гарматою, 7,62 мм кулеметом і ПТРК "Корнет".

Читайте також: Пентагон у квітні 2023 року обіцяв Україні ган-траки проти Shahed-136, але контракту на них досі нема
Російська перспективна БМП "Манул", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але оскільки росіяни передбачають, що їх "Манул" стане "наступником" БМП-3 та постачатиметься замість важкої БМП Т-15 "Курганец", то цілком ймовірний варіант із "модульним" набором оснащення саме на цій бронемашині.

Тут заодно виникає питання, а який саме варіант модуля "Епоха" рашисти планують ставити на "Манул". Бо в листопаді 2022 року з’явились дані про те, що росіяни почали випробування БМП-2, оснащеного спрощеною версією модуля "Епоха", із мінімізацією використання "підсанкційної" електроніки на цій системі озброєння.

Випробування дослідного зразка машини Б-18 - версії БМП-2 з модулем "Епоха", листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел

В цій історії також варто пригадати, що армія РФ уже має один тип бронемашин, оснащений модулем "Епоха", і тут мова саме про БМП-3. У 2020 році російська армія отримала дослідну партію з 12 таких машин, що також фігурували під позначенням Б-19, про інші партії невідомо нічого. Під час маневрів "Запад-2021" росіяни показали три такі машини, але за весь час повномасштабної війни проти України використання армією РФ БМП-3 з модулем "Епоха" зафіксовано не було.

В той період російська пропаганда навіть стверджувала, що модуль "Епоха" настільки "аналоговнєтний", що має "автоматизовану системою пошуку та розпізнавання противника", котра може "рекомендувати" екіпажу, яке саме озброєння використовувати для ураження цілі - 57-мм гармату чи малогабаритні ракети "Булат". Але наскільки такі характеристики відповідають дійсності, російські військові поки що не стали перевіряти в реальних умовах.

Демонстрація машини під індексом Б-19 - версії БМП-3 з модулем "Епоха" під час навчань "Запад-2021", вересень 2021 року, зображення з відкритих джерел

Втім, сам факт того, що рашистський ВПК коливається щодо остаточного набору озброєння для БМП "Манул" заодно демонструє, що у військовій машині РФ в чомусь досі законсервовано принцип, за якого самі військові мають відштовхуватись від того, що їм здатна дати промисловість, замість того щоб сама "оборонка" має виходити із запитів військових.

Нагадаємо також головні відмінності БМП "Манул" від його "попередника" БМП-3. "Манул" має більш потужний двигун УТД-32 на 660 кінських сил, а силову установку перенесено з корми в носову частину. Сама можливість використання безпілотних модулів з озброєнням є також важливою відмінністю БМП "Манул". Яким може бути обсяг виробництва цих бронемашин в нинішньому стані рашистського ВПК, поки невідомо.

Російська перспективна БМП "Манул", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: США мають перший звіт про те, як ефективно касетні боєприпаси в руках ЗСУ б’ють рашистів