xcounter
#

Пентагон у квітні 2023 року обіцяв Україні ган-траки проти Shahed-136, але контракту на них досі нема

4503
Бійці ЗСУ ведуть вогонь по рашистським БПЛА, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ
Бійці ЗСУ ведуть вогонь по рашистським БПЛА, літо 2023 року, фото - Генштаб ЗСУ

США прискорюють оборонні закупівлі зокрема для ЗСУ, але потрібен ще більший прогрес

У квітні 2023 року Пентагон в рамках програми підтримки USAI заявив про намір поставити Україні 19 машин для боротьби із дронами-камікадзе Shahed-136, із яких 9 мали бути оснащені 30-мм автоматичними гарматами. По суті, це мало бути щось на кшалт зенітного ган-трака, бо Пентагон це так і позначив - 30-mm gun truck.

За 5 місяців потому, станом на серпень 2023 року американське оборонне відомство досі не видало контракт на такі зенітні платформи для України, хоча готовий до виробництва зразок давно уже створено. І тут мова про насправді пікап із 30-мм автоматичною гарматою Bushmaster та системою наведення, який уже виготовила корпорація Northrop Grumman. Про це йдеться в публікації порталу Defence One.

Читайте також: У OIP Land Systems на складах ще є до 40 систем, які б знадобилися Україні, але кожна коштує 2 млн євро
Зенітний пікап для боротьби проти Shahed-136, розроблений Northrop Grumman, зображення з відкритих джерел

Автори порталу наголошують, що окреслена ними ситуація вкотре підтверджує думку експертної спільноти про те, що США мають прискоритись із механізмами закупівель та поставок зброї в рамках підтримки України. Тим більш виходить парадоксальна ситуація, за якої замовити розробку зенітних антидронових платформ для нашої країни та провести їх випробування Пентагон зміг у дуже стислі строки.

Коли рашисти осінню 2022 року почали нарощувати атаки на енергосистему України з використанням "Шахедів", Пентагон тоді ж доручив розробити системи протидії цим безпілотникам протягом 30-90 днів. Американський Army’s Joint Counter-small Unmanned Aircraft Systems Office поспішив провести конкурс в дуже короткі строки. І уже протягом 23 січня – 4 лютого 2023 року американські військові провели успішні випробування і зокрема зенітного пікапа з гарматою Bushmaster від Northrop Grumman, який уже тоді фігурував під позначенням M-ACE.

Зенітний пікап для боротьби проти Shahed-136, розроблений Northrop Grumman, зображення з відкритих джерел

На цьому тлі виглядає дивним, що лише у квітні 2023 року Пентагон висловив готовність замовити поставку для України антидронових ган-траків, і що за наступні 4 місяці відомство так і не змогло укласти контракт та виділити гроші на виробництво.

У коментарі для Defence One представник Пентагону наголосив, що його відомство повсякчас намагається прискорювати процедури по закупівлі та поставкам зброї для України, про що свідчить наступні цифри – станом на зараз американське оборонне відомство уже освоїло 16,4 мільярди доларів із 18,6 мільярдів доларів, виділених на програму USAI, та 20,5 мільярдів із передбачених 25,9 мільярдів доларів за програмою поставок зброї для України напряму із наявних запасів Армії США, починаючи з лютого 2022 року.

Зенітна система M-ACE для боротьби проти Shahed-136, розроблена Northrop Grumman, зображення з відкритих джерел

Водночас, представник Northrop Grumman Роб Менті в своєму коментарі журналістам заявив, що його корпорація уже два місяці підряд чує обіцянки нарешті дати контракт на їх зенітний пікап "на наступному тижні". І що керівництво корпорації уже виділило деяку суму дивізіону, який займається системами ППО хоча б для того, щоб мати ресурс на виготовлення бодай трьох зенітних ган-траків одразу після того, як Пентагон нарешті дасть контракт.

На цьому тлі опитані аналітики CSIS доповнюють, що в проміжку між 2000 роком та початком 2022 року витрати Пентагону на закупівлю боєприпасів не перевищували 25 мільярдів доларів за рік, і це справді показує деякий прогрес американського оборонного відомства особливо в питаннях, що стосуються підтримки України. Але вони також наголошують, що Пентагон має прискорюватись з усією бюрократією, яка стосується питань по зброї та іншій допомозі для нашої країни.

Бійці ЗСУ відпрацьовують ведення вогню по БПЛА рашистів із зенітних платформ Victor, літо 2023 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Іспанія модернізує за 10 млн євро кулемети зразка 1965 року на зразок 1968 року