xcounter
#

Одна з країн хоче оновити свої застарілі Mirage, поки чекає на 66 винищувачів F-16

3161
F-16.Фото: U.S. Air Force
F-16.Фото: U.S. Air Force

У ROCAF зараз оцінюють варіанти оновлення своїх застарілих літаків Mirage, щоб як мінімум дев’ять з них змогли пролітати ще 20 років

Сполучені Штати можуть затримати постачання Тайваню 66 нових винищувачів F-16C/D Block 70, і тому країна розглядає ймовірність оновлення своїх застарілих літаків Mirage 2000-5 з урахуванням ймовірної війни зі своїм головним ворогом, КНР, розповідає видання The War Zone.

Так, сьогодні Тайвань активно досліджує, наскільки можливим може бути план із подовження терміну служби, як нещодавно заявили у штабі командування ПС Тайваню.

Читайте також: Нашпигувати Тайвань ракетами треба якнайшвидше, бо якщо Китай наважиться на війну, то вже буде пізно
Mirage 2000-5
Mirage 2000-5 та AIDC F-CK-1, фото — Taiwanese Ministry of National Defense

Як наразі відомо, йдеться про оновлення всього дев’яти літаків Mirage 2000-5 з усіх 54 одиниць, які перебувають на озброєнні повітряних сил цієї країни (ROCAF). Причому з економічних міркувань відновлювати планують двомісні версії, щоб використовувати літаки й для бойових дій, і для навчання.

Але при цьому не виключено, що за успішності програми оновити можуть й інші літаки — зараз у ROCAF спілкуються з Dassault Aviation, щоб визначити, чи зможуть літаки, які планують оновити, протриматися у повітрі ще 20 років.

Taiwan's Ministry of National Defense
Фото: Taiwanese Ministry of National Defense

На це дослідження Тайвань виділив 4,77 млн доларів — як відзначається, його планують завершити до липня 2026 року, але, ймовірно, за три роки йдеться не тільки про теоретичну частину, але і якусь модернізацію.

Загалом цілком ймовірно, що оновлення й подовження терміну служби може обійтися в серйозні кошти, бо сьогодні — з урахуванням віку літаків — Mirage в ROCAF з урахуванням вимог до техобслуговування та ремонту є найдорожчими літаками.

Наприклад, якщо година польоту того ж F-16A/B обходиться у 5700 доларів, то для Mirage 2000-5 становить у п’ять разів дорожче — 28500 доларів, через що декілька літаків тайванці були вимушені помістити на ротаційне зберігання.

Читайте також: Китай так веде підготовку до війни, що Тайвань уже готується до боїв та блокади острова