xcounter
#

В Україні буде "зоопарк" винищувачів: F-16 буде основним, але будуть й Gripen - наскільки це величезна проблема

Польські F-16 та МіГ-29 у одному строю (фото: Siły Powietrzne)
Польські F-16 та МіГ-29 у одному строю (фото: Siły Powietrzne)
7758

Для України основним новим винищувачем має стати саме F-16, але він не буде єдиною машиною свого класу у Повітряних силах, бо ще один тип літака, який буде на озброєнні - це шведський JAS 39 Gripen

Речник Командування Повітряних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону повідомив, що Швеція долучається до процесу оновлення української бойової авіації. Він зазначив, що Gripen у строю "буде не багато", а саме F-16 буде основним типом літака і поступово замінюватиме стару радянську техніку.

Нагадаємо, що днями з'явилась інформація, що українські пілоти вже почали "ознайомче навчання" на цих машинах. Але поки немає більшої конкретики, ані відносно строків, ані відносно кількості цих машин, які можуть посилити ЗСУ.

Читайте також: ЗСУ знищили колону бронетехніки рашистів: детальне відео розгрому ворожих танків та БМП

Таким чином Україну все ж таки не омине "зоопарк" винищувачів. При цьому треба розуміти, що він полягає не лише у двох типах західних винищувачів, а й в тому, що ніхто, як мінімум до Перемоги, не буде списувати й радянські машини.

І загалом треба пам'ятати, що уніфікація озброєння - це виключна розкіш мирного часу із впевненістю у тому, що він буде тривати дуже довго. Бо багато країн, коли мова заходить про переозброєння йдуть шляхом утворення "зоопарку", й чудовий приклад цього рішення Польща.

Зокрема країна маючи 48 винищувачів F-16 тримала у строю не лише МіГ-29, а навіть Су-22, які буде тримати у строю ще до 2024 року.

Су-22 польща
Су-22 повітряних сил Польщі (фото: Siły Powietrzne)

І рішення про виведення цих застарілих радянських машин напряму зав'язано до отримання ще одного типу машин - винищувачів п'ятого покоління F-35. А окрім американських бойових літаків Варшава ще замовила й корейські FA-50, які якраз мають замінити радянські МіГ-29.

Тобто у строю польських повітряних сил навіть після завершення списання радянських машин будуть одночасно три типи винищувачів - F-35, F-16 та FA-50. І це цілком логічне та прагматичне рішення з огляду на строки постачання F-35, які розтягуються на майже десять років із моменту замовлення із цінником, який злетів у 1,5 раза після 2022 року.

Можливо взагалі навести приклад Кореї, де одночасно експлуатуються F-35A, F-15K, F-16, FA-50, F-5 та ще досі легендарні F-4 Phantom II.

повітряні сили Кореї
"Зоопарк" повітряних сил Кореї (фото: AF ROK)

Зрештою для України залишається актуальною, як мінімум частково, Візія Повітряних сил ще від 2020 року, відповідно до якої експлуатація радянських машин мала завершитись у 2035 році. Тобто навіть тоді передбачалось те, що Повітряні сили України будуть певний період експлуатувати різні типи винищувачів паралельно. Не говорячи вже й про те, що станом на 2021 рік авіапарк бойової авіації складався з чотирьох окремих типів - Су-27, МиГ-29, Су-24 та Су-25.

Тобто ситуацію із "зоопарком" в українських повітряних силах хоча і можна вважати не найкращим рішенням, але вона абсолютна звична й не викликала жодних запитань протягом усього часу.

Читайте також: У РФ бідкаються, що відправили всю аеродромну охорону на фронт й саме тому втратили Ту-22М3