xcounter
#

ЗСУ розгорнули вже четвертий ЗРК IRIS-T та очікують на новий Patriot від Німеччини взимку

5750
ЗРК IRIS-T SLM
ЗРК IRIS-T SLM

Німеччина розгорнула дійсно серійне виготовлення IRIS-T, що дозволяє реалізувати методичне постійне посилення ППО України

Посол Німеччини в Україні Мартін Єґер окреслив доволі швидкий прогрес з постачання зенітних ракетних комплексів IRIS-T до ЗСУ. Ці комплекси виготовляються для України з нуля, тому збільшення їхньої кількості прямо говорить й про вкрай важливий набір темпу їх виробництва у Німеччині.

"Наразі на місцях знаходяться вже 4 доставлені з Німеччини системи IRIS-T. Під час свого візиту міністр анонсував, що найближчими роками ми поставимо додаткові системи" - повідомив Мартін Єґер в інтерв'ю "Укрінформ".

Читайте також: У Москві похизувались серійним виробництвом безпілотних ударних вертольотів "Термит"

Водночас він же 11 листопада заявив, що на той час у ЗСУ було три IRIS-T, при цьому за його слів випливало, що мова йде про ЗРК середньої дальності IRIS-T SLM. А загалом, до кінця року, за його словами Україна повинна мати у строю п'ять таких комплексів, що корелюється з офіційно оголошеною кількістю у переліку на сайті німецького уряду.

IRIS-T SL

Тобто передача цих комплексів від Німеччини відбувається "просто з коліс", при цьому темпів Берлін зменшувати не планує. Й міністр оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, який анонсував у межах пакета на 1,3 млрд євро передачу ще чотирьох IRIS-T SLM, які, вочевидь будуть передані вже у 2024 році.

А у Diehl Defence, яка їх виробляли, у вересні повідомили, що у планах на 2025 рік вийти на виробництво восьми ЗРК на рік та кратно збільшити виробництво ракет - по 400-500 з 2024 року.

Також необхідно додати, що окрім IRIS-T SLM, які можуть знищувати цілі на дальності до 40 км, у переліку переданого та законтрактованого озброєння для України німецький уряд також зазначив 22 IRIS-T SLS - комплекси ближньої дії, які мають дальність знищення цілей до 12 км.

IRIS-T SLS
IRIS-T SLS у варіанті виконання для Швеції

Мартін Єґер також підтвердив, що передача повного комплексу Patriot до України, який був проанонсований 10 жовтня мінобороны Німеччини, відбудеться найближчим часом.

"На додаток до згаданих систем IRIS-T, взимку тут [в Україні] буде розгорнута ще одна система Patriot з Німеччини", - додав посол Німеччини в Україні.

Враховуючи те, що офіційно у Повітряних силах є лише два ЗРК Patriot, розгортання ще одного матиме величезне значення з огляду на можливість цього комплексу перехоплювати балістичні ракети, а також збивати повітряні цілі на дальності до 160 км.

Читайте також: Польща загалом хоче мати понад 700 ракетних систем, але що з боєприпасами до них