xcounter
#

Так, в 2008 році над Грузією теж збили Ту-22М3, але ця історія не підходить

29827
Рашистські Ту-22М3 в ролі бомбовозів, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські Ту-22М3 в ролі бомбовозів, ілюстративне фото довоєнних часів

Чому сьогоднішнє збиття такого бомбардувальника є унікальним, і які деталі слід розуміти

На даний момент є не просто офіційне підтвердження від Повітряних Сил про те, що сьогодні вранці 19 квітня 2024 року було збито російський ракетоносій Ту-22М3. Але і є заява від Головного управління розвідки про те, що для збиття цього літака використовувався "той же засіб ураження, що і при збитті А-50".

Виходячи навіть із такої вказівки можемо зробити припущення, що під час сьогоднішньої акції наші зенітники застосовували насправді невідомий тип зброї, і це точно не Patriot із дальністю ураження аеродинамічних цілей до 185 кілометрів, і точно не С-200, в якого "паспортна" максимальна дальність стрільби складає 285 кілометрів. Зауважмо, що ГУР МОУ та ПС ЗСУ в своїй офіційній комунікації уникають говорити про тип засобу ППО, і такого курсу слід триматись і надалі.

Читайте також: Ще навіть немає серійних B-21, а у США вже думають про нові технології

Значення сьогоднішньої події можна сформулювати не просто фразою "вперше збито стратегічний бомбардувальник за весь час війни РФ проти України", але й також – "вперше у воєнній історії збито важкий бомбардувальник-ракетоносій". Тут варто наголосити, що ракета типу Х-22 із дальністю пуску навіть на рівні 300 кілометрів в теорії дозволяла рашистському Ту-22М3 взагалі не заходити в зону ураження ППО, та й "дістати" цей літак на такій дистанції вважалось до сьогоднішнього дня в бойових умовах взагалі неможливим.

Прискіпливі читачі можуть раптом згадати про епізод, що росіяни під час війни проти Грузії в 2008 році також втратили збитим один Ту-22М3. Але тут можна відповісти, що цей епізод для порівняння із подією сьогоднішнього ранку взагалі не підходить.

Падіння російського Ту-22М3 вранці 19 квітня 2024 року, стоп-кадр відео із соцмереж

Як ми розповідали раніше в одній з публікацій, тоді у серпні 2008 року росіяни застосували Ту-22М3 як класичні "бомбовози", та діяли (як їм тоді здавалось) в умовах повної відсутності протиповітряної оборони противника. Тому на збитому бомбардувальнику бортові засоби РЕБ були взагалі несправні, а спроба рашистів відбомбитись некерованими авіабомбами по одному із грузинських об’єктів завершилась раптовим контактом із ЗРК типу "Оса" чи "Бук" та доволі принизливою втратою.

Після цього росіянам здавалось, що вони зробили усі висновки, щоб така ганьба більше не повторилась. Але сьогоднішній ранок показав, що ворог крупно помилився.

Російський Ту-22М3 з бомбовим озброєнням, пропагандистське фото від 2018 року

Варто також окремо наголосити, що Росія вперше застосувала Ту-22М3 саме як ракетоносій саме у війні проти України, починаючи із травня 2022 року. До того моменту під час воєн проти Чечні (1990-ті роки), Грузії та кампанії в Сирії (2017-2019 роки), та під час облоги Маріуполя рашисти використовували Ту-22М3 як засіб доставки некерованих авіабомб та в умовах відсутності протидії від ППО сторони, яка обороняється.

Читайте також: У ПС США зробили заяву про штурмовики A-10 для України, і також кажуть, що літаки цікаві іншим країнам