xcounter
#

У ПС США зробили заяву про штурмовики A-10 для України, і також кажуть, що літаки цікаві іншим країнам

40254
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

Питання передачі Україні штурмовиків A-10 обговорюється ще з 2022 року, і тут передусім важлива думка наших Повітряних Сил

Міністр Повітряних сил США Френк Кендалл під час нещодавніх слухань у комітеті Палати представників зі збройних сил у середу, 17 квітня, заявив, що Україна, попри попередній інтерес, нібито зараз не зацікавлена у штурмовиках A-10 Thunderbolt II.

"Україна не проявила особливого інтересу. Я думаю, що вони справедливо занепокоєні живучістю", - відзначив Кендалл, коментуючи це питання.

Читайте також: У штурмовика A-10 є цікава "опція" вкинути по ворогу аж 16 бомб GBU-39 (фото)
Штурмовик A-10
A-10

Водночас з боку України офіційних коментарів щодо цього питання у контексті заяви Кендалла поки що не було - нагадаємо, на початку цього року Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук заявляв, що хоча і винищувач F-16 є пріоритетом, але також розглядається поява в небі України американських штурмовиків A-10 Thunderbolt II та винищувач Mirage-2000D.

Разом з тим, Кендалл заявив, що зараз йому невідомо про будь-який "активний інтерес" щодо штурмовиків A-10, як його цитує видання Defense One. Хоча він відзначив, що "щонайменше одна країна висловила деяку зацікавленість" у цих літаках, хоча хто це конкретно - наразі невідомо. Водночас у виданні розмірковують над тим, чи може бути це Польща чи Румунія, але без обґрунтування такого вибору країн.

штурмовик A-10 A-10 Thunderbolt II

Втім, Кендалл акцентує на тому, що як тільки A-10 "зникне з арсеналу США, для нього не буде жодної базової підтримки". І тому будь-якій країні, яка вирішить взяти на озброєння ці літаки, буде дуже важко. "Це теж дуже старий літак, йому близько 45 років. Запасні частини дуже важко [знайти]", - відзначив він.

Тема передачі Україні легендарних штурмовиків A-10 Thunderbolt II час від часу випливає у ЗМІ, зокрема і в контексті коментарів тих чи інших посадових осіб і супроводжується бурхливими суперечками щодо того, чи потрібен нашому війську цей літак, який може бути доволі вразливим на сучасному полі бою.

Наприклад, у виданні наводять думки старшого наукового співробітника Інституту Гудзона Люка Коффі, який вважає, що A-10 був би ефективний з правильним набором систем і можливостей, зокрема разом з F-16, і що цей штурмовик "буквально створений для знищення радянської та російської бронетехніки".

Водночас вже давно відомо, що для кожної зброї є свій час і ситуація, коли ворог у перші дні повномасштабного вторгнення пер щільними колонами по вузьких дорогах, навряд чи повториться. А застосування штурмової авіації для безпосередньої підтримки військ на полі бою загалом можливо лише в умовах тотальної переваги у повітрі.

Саме тому будь-яку інформацію у контексті передачі чи відмови України від штурмовиків A-10 треба сприймати вкрай обережно, з урахуванням того, наскільки часто порушують цю тему ті чи інші західні посадові особи та ЗМІ і пам’ятати, що важливу роль і цьому питанні відіграють рішення та бачення наших Повітряних сил у розбудові авіації з урахуванням потреб та викликів сучасного надскладного поля бою.

Нагадаємо, що у контексті штурмовиків A-10 суперечки точаться безпосередньо в США, й не один рік - плани Пентагона списати ці літаки зіштовхувалися з серйозним опором Конгресу, але зрештою "крига скресла" і ПС США отримали дозвіл у 2023 році списати одразу 21 машину, а в бюджетному запиті на 2025 рік заплановане списання одразу понад півсотні штурмовиків.

Читайте також: Як із A-10 підбити хоча би Т-62 чи Т-72, і наскільки ефективний цей літак проти танків