xcounter
#

Як із A-10 підбити хоча би Т-62 чи Т-72, і наскільки ефективний цей літак проти танків

28822
Ланка штурмовиків А-10 ВПС США під час навчань Exercise Iron Thunder, листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел
Ланка штурмовиків А-10 ВПС США під час навчань Exercise Iron Thunder, листопад 2022 року, зображення з відкритих джерел

Деякі цікаві дані про протитанкові можливості цих штурмовиків можуть розчарувати

У відкритому доступі є комікс часів "Холодної війни", випущений в 1977 році, автори якого у неполіткоректному форматі пояснювали пілотам штурмовиків A-10, як найкраще використати бортове озброєння для знищення радянських танків Т-62.

Наприклад, що стосувалось ефективного використання бортової шестиствольної 30-мм гармати, то тут автори коміксу пропонували льотчикам пройти своєрідну гру – на схематичному зображенні Т-62 розмалювати у зелений колір реально вразливі місця танка, у червоний – невразливі для бортової гармати ділянки, ну а чорним – взагалі ті зони, в які навіть цілити не варто, пише в своїй публікації портал Medium.

Читайте також: ВМС США погодили "розумну бомбу" для своїх Super Hornet
Обкладинка інструкції по знищенню радянських танків для пілотів A-10 за часів "Холодної війни", зображення наводить портал Medium

Якщо ж уважніше прочитати те, про що йдеться в тому коміксі, то складається враження, що головна мета цієї інструкції – не стільки підказати вразливі місця на радянських ОБТ, як скоріше підготувати пілотів A-10, що знищення танків на таких штурмовиках – насправді ризикована місія, із якої багато хто може не повернутись.

Тим більш, що за часів "Холодної війни" Пентагон опирався на розрахунки, що в разі "великої війни" в Європі Армія СШ втрачатиме мінімум десяток A-10 кожні 24 години, а весь наявний флот в 700 штурмовиків цього типу "зітреться" в боях проти радянської армії максимум за 2 тижні.

Тому штурмовики A-10 планувалось використовувати скоріше як "допоміжний" протитанковий засіб, на додачу до ударних вертольотів як "головного" інструментів проти радянських ОБТ.

Штурмовики А-10 під час змагань Hawgsmoke 2022, вересень 2022 року, фото - U.S. Air National Guard photo by Master Sgt. Becky Vanshur. Можливо, це - усі боєздатні літаки цього типу, що на той момент були в розпорядженні американських військових

І якщо у випадку із стрільбою по Т-62 інструкція ще підказувала льотчикам A-10, як же бити по таким танкам із гармати, то у випадку із Т-72 – одразу передбачалось переходити до використання керованих ракет AGM-65 Maverick (дальність до 28 км, залежно від модифікації).

Якщо ж розбирати, що саме говорила інструкція про використання бортової гармати A-10 для стрільби по Т-62, то там можемо побачити одразу кілька суперечностей.

Наприклад, там вказувалось, що найкраще всього стріляти саме по гарматі Т-62. І водночас було попередження, приправлене грубими виразами, що атакувати радянські танки "в лоб" - це дуже погана ідея.

Фрагмент інструкції по знищенню радянських танків для пілотів A-10 за часів "Холодної війни", зображення наводить портал Medium

Оптимальною для ураження із бортової гармати A-10 заявлялась бортова проекція Т-62, і бити треба було по гусеницям чи моторному відділенню. Але в такому разі дальність стрільби мала не перевищувати 2,1 км, і це при тому, що американські льотчики на А-10 тренувались стріляти по цілям з бортової гармати на дистанції не менше 4 км.

Наведені вище дані про реальні протитанкові можливості А-10 часів "Холодної війни", як їх оцінювали самі американські військові, є насправді дуже цікавими. Але водночас, вони когось і можуть розчарувати.

Раніше Defense Express розповідало про те, що США мали на зберіганні майже 200 штурмовиків A-10, але більшість з них розібрали на запчастини.

Штурмовик A-10, стилізоване зображення від U.S. Air Force наводить портал Medium
Читайте також: Чому бити по кораблях РФ у доках поки єдина можливість ЗСУ знищувати їх