xcounter
#

ВМС США погодили "розумну бомбу" для своїх Super Hornet

2428
StormBreaker, фото — RTX
StormBreaker, фото — RTX

"Розумна" бомба GBU-53/B StormBreaker може знищувати рухомі цілі на відстані до 72 км

Командування військово-морських авіаційних систем ВМС США надало статус ранньої оперативної готовності [early operational capability] "розумним бомбам" StormBreaker на літаках F/A-18E/F — Super Hornet стане першим літаком служби, який отримав "зелене світло" на використання цього озброєння. Очікується, що служба хоче досягти початкової оперативної готовності [initial operational capability] у 2024 році, після двох додаткових випробувань.

Як повідомляє видання FlightGlobal, сертифікат було отримано у жовтні цього року. "Безпрецедентні можливості цієї зброї дають авіаторам можливість уражати цілі у складних та динамічних ситуаціях", — відзначив Пол Ферраро, президент компанії Raytheon, підрозділу RTX.

Читайте також: Повітряні сили США хочуть мати масовий та дешевий винищувач на заміну F-16 і це не F-35

"Розумна" бомба GBU-53/B StormBreaker (раніше відома як Small Diameter Bomb II) — високоточна плануюча бомба повітряного базування; призначена передусім для ураження рухомих цілей в складних погодних умовах.

У 2020 році бомба була погоджена для використання на багатоцільових винищувачах F-15E Strike Eagle ПС США, водночас зараз і Повітряні, і Військово-морські сили перебувають у процесі сертифікації StormBreaker з усім парком стелс-літаків п’ятого покоління F-35; крім того, як відзначають у виданні, також ведеться інтеграція цієї бомби на багатофункціональний винищувач F-16.

Бомба GBU-53/B StormBreaker має трирежимну систему наведення, здатну виявляти цілі за допомогою тепловізійного інфрачервоного чи міліметрового радара або ж за допомогою напівактивного лазерного самонаведення для ураження цілі, це дозволяє їй вражати рухомі цілі.

Крім того, StormBreaker може отримувати оновлення цілі у режимі реального часу з різних джерел, як з літака, так і від наземного диспетчера або від інших платформ, що забезпечує можливість динамічного перенацілювання.

Має масу у 93 кг, боєголовка — 48 кг. Може знищувати статичні цілі на відстані до 110 км, рухомі — до 72 км.

Читайте також: ЗСУ отримали додаткові ЗРК NASAMS: про яку кількість може йти мова