xcounter
#

Знищує рухомі цілі в непогоду: бомба StormBreaker готова до війни

Знищує рухомі цілі в непогоду: бомба StormBreaker готова до війни
2015

З цією бомбою літаки отримають нові можливості

Повітряні сили США погодили використання плануючої бомби GBU-53/B StormBreaker компанії Raytheon на своїх F-15E Strike Eagles.

Попередник цієї бомби, GBU-39 / B SDB I, що був здатен вражати тільки статичні цілі, став основною зброєю для бойових патрулів F-15E.

Читайте також: Модернізований винищувач МіГ-29МУ2 провів випробувальне бомбометання коригованих авіабомб КАБ-500КР (фото)

Raytheon оголосив про важливий напрямок програми StormBreaker 13 жовтня 2020 року. Повітряні сили оголосили про початкову бойову готовність GBU-53 / B на F-15E в серпні, але потім відклали цю подію, щоб виправити проблеми з програмним забезпеченням зброї й системою наведення, а також проблеми безпеки, пов’язані з хвостовими стабілізаторами бомби.

GBU-53/B StormBreaker
Бомба GBU-53/B StormBreaker

"Зброя зарекомендувала себе в багатьох складних сценаріях випробувань проти різних цілей в екстремальних умовах навколишнього середовища", – кажуть в компанії.

Бомба GBU-53/B StormBreaker має трирежимну систему наведення, здатну виявляти цілі за допомогою тепловізійного інфрачервоного чи міліметрового радара або ж за допомогою напівактивного лазерного самонаведення для ураження цілі. Також зброя здатна самостійно планувати з використанням інерціальної навігаційної системи з підтримкою GPS, після чого може вразити певну координату чи почати пошук цілі.

Це забезпечує величезну гнучкість, надаючи зброї можливість вражати як нерухомі, так і рухомі цілі й вночі, і за несприятливих погодних умов.

Один F-15E здатен нести до 28 одиниць такої зброї, що робить його ще смертоноснішим. Крім того, хоч цей літак і є першим, якому дозволено використовувати бомби GBU-53, це не єдина платформа, здатна нести таку зброю. Так, раніше в цьому році ВМС США провели свій перший керований пуск цієї зброї з літака F / A-18E / F Super Hornet. Також є плани інтегрувати StormBreaker у всі три варіанти F-35 Joint Strike Fighter.

Читайте також: Bayraktar TB2 успішно відбомбився під час навчань "Об'єднані зусилля – 2020" (деталі)