xcounter
#

У штурмовика A-10 є цікава "опція" вкинути по ворогу аж 16 бомб GBU-39 (фото)

11181
A-10 Thunderbolt II, всі фото U.S. Air Force
A-10 Thunderbolt II, всі фото U.S. Air Force

Модернізація штурмовика A-10 має допомогти підтримати його актуальність в сучасних реаліях

Міністерство оборони США нещодавно опублікувало цікавий фотозвіт зі своїми ветеранами-штурмовиками A-10 Thunderbolt II, і в ньому можна побачити одну цікаву деталь – що цей літак тепер може використовувати в бою одразу 16 бомб SDB GBU-39/B, розповідають у виданні The War Zone.

A-10 штурмовик
Штурмовик A-10 одразу з 16 бомбами

Як відзначається, А-10 Thunderbolt II, приписаний до 422-ї випробувальної та оціночної ескадрильї, здійснив випробувальний політ 19 квітня 2023 року у рамках тестування оновленої версії програмного забезпечення Operation Flight Program (OFP) 11.

Читайте також: США мали на зберіганні майже 200 штурмовиків A-10, але більшість з них розібрали на запчастини

Це програмне забезпечення дозволяє використовувати бомби малого діаметра SDB GBU-39/B на двох додаткових бойових модулях штурмовика А-10 Thunderbolt II – і це вперше, коли літак злетів у повітря одразу з 16 бомбами.

Хоча випробування додаткових модулів проводилися ще у серпні 2022 року – тепер очікуються перші бойові стрільби, а зрештою і розширення кількості літаків, які отримують цю модернізацію.

На фото також "засвітився" літак з вісьмома бомбами SDB GBU-39/B та паливним баком під фюзеляжем – у цьому випадку оцінювалася швидкість підйому та витривалість літака за умови більшого навантаження.

A-10
Варіант з 8 бомбами і паливним баком

Тож хоч США й намагаються активно списати свої штурмовики A-10 (цього року вже відправили на кладовище один з 21 запланованих літаків) і загалом відмовитися від них до кінця десятиріччя, але все ж таки літак модернізується у рамках спроб зберегти його актуальним в ймовірній майбутній війні проти такого противника, як Китай.

Зокрема раніше в інтерв’ю виданню майор Кайл "Метрик" Адкісон відзначав, що проста та швидка модернізація цих літаків має допомогти ПС США "краще підготуватися до завтрашніх боїв", відзначаючи, що A-10 це "набагато більше, ніж просто планер та 30-мм гармата".

Читайте також: Чому фейкові відео з навчанням українських пілотів на A-10 шкідливі ніж здається