xcounter
#

Чому фейкові відео з навчанням українських пілотів на A-10 шкідливі ніж здається

4586
A-10 Thunderbolt II (фото: US DoD)
A-10 Thunderbolt II (фото: US DoD)

Штурмовик A-10 є вузькоспеціалізованою машиною, отримання якого не є настільки критичним для Повітряних Сил України у порівнянні із багатофункціональними винищувачами 4+ покоління

У мережі помічено чергове "загострення" на тему нібито навчання українських пілотів на американському штурмовику A-10 Thunderbolt II, яке навіть підкріплено відео.

Воно вже активно поширено у соцмережах та містить нарізку відео з польотами на цьому штурмовику й дописами на кшталт, що вже скоро українські пілоти будуть на них літати в Україні.

Читайте також: Кіпр повідомив, що не готовий поділитися своїми запасами радянсько-російського озброєння з Україною

A-10 україна

Хоча навіть доволі швидкий його перегляд має одразу поставити декілька запитань. Зокрема, чому на нібито українських пілотах шеврони Бойового командування Повітряних сил США (USAF Air Combat Command), а також пілотажної групи Heritage Flight, яка якраз і відома тим, що здійснює групові польоти на літаках різних поколінь.

A-10 Україна

Й саме тому на кадрах з "навчальних польотів українських льотчиків" груповий політ виконується з P-51 Mustang часів Другої світової війни.

A-10

У відео також є записи польотів американських стройових пілотів на A-10 на різних авіабазах, при чому не тільки у США, але й у Кореї.

A-10

Але окрім самої неправдивої інформації, яка може сформувати хибне уявлення у людей, які не розбираються у військовій темі, але охоче ставлять лайки, поширення таких фейків може бути більш загрозливим ніж на перший погляд.

Справа в тому, що наразі головною метою України є отримання багатофункціональних винищувачів 4+ покоління. Це літаки F-16, F-15, F/A-18, Gripen, Rafale, Eurofighter, з яким найдоступнішим, з огляду на безліч факторів, є саме F-16. Й вузькоспеціалізовані штурмовики, такі як A-10, які є у самих повітряних силах США доволі дефіцитною машиною, й списання яких блокується на рівні Конгресу США вже багато років, до них не належать.

F-16
F-16 (фото: US DoD)

Водночас питання отримання саме сучасних винищувачів, які здатні вести повноцінний повітряний бій на дистанціях більших ніж радянські МіГ-29 чи Су-27 та мають переважати за цим параметром російські Су-30 та Су-35 для України є фактично критичним. Лише такі машини можуть відігнати рашиські літаки від рубіжів скидання плануючих бомб, які вони активно почали застосовувати без заходження й зону дії наземних ЗРК.

А поява будь-яких фейків щодо навчання українських пілотів на інших машинах, аж ніяк не сприяє процесу отримання вкрай необхідних західних винищувачів.

Читайте також: Росіяни спочатку зробили 152-мм гаубицю "Пат-Б" на лафеті "від Д-30", а потім "забули" прийняти на озброєння