xcounter
#

Кіпр повідомив, що не готовий поділитися своїми запасами радянсько-російського озброєння з Україною

2944
Кіпр одна з небагатьох іноземних країн, яка експлуатує ЗРК "Бук" (всі фото: Εθνική Φρουρά)
Кіпр одна з небагатьох іноземних країн, яка експлуатує ЗРК "Бук" (всі фото: Εθνική Φρουρά)

Хоча Кіпр й має доволі потужний арсенал озброєння сумісного з радянськими системами, але поки немає жодних ознак зміни позиції Нікосії щодо можливості його передачі Україні

Кіпр залишається країною, яка попри наявність значної кількості озброєння радянсько-російського виробництва, не поспішає допомагати зброєю Україні.

Прес-секретарь кіпрського уряду Константінос Летиміотіс повідомив, що Кіпр не буде постачати Україні озброєння. За його словами, яке цитує грецьке видання ProtoThema, Нікосія не може собі дозволити постачання до України зброї, яка необхідна їй для власної безпеки.

Читайте також: РФ не змогла продати Саудівській Аравії свій ЗРК "Абакан", то тепер радіє, що дали заправити фрегат з "Цирконами"
Т-80У Кіпр
Кіпрські Т-80У

Але все ж таки це не означає, що Кіпр стоїть осторонь, бо за словами кіпрської сторони, буде розпочата програма навчання українських військових, зокрема розмінуванню, країна надає гуманітарну допомогу, а також за даними уряду, прийняла близько 20 тисяч біженців.

Зазначимо, що вся ця активність щодо теми кіпрського озброєння пов'язана з візитом міністра оборони України Олексія Рєзнікова. Який прибув до Кіпру одразу після ряду зустрічей у Греції, що також не б'є рекорди з передачі до України озброєння, хоча й взяла участь у кругових постачаннях за дуже вигідним для себе курсом на кшталт один Marder за один БМП-1.

Для України арсенали Кіпру можуть бути навіть ще цікавіші за грецькі, бо збройні сили цієї країни мають й танки Т-80У (82 од.), й БМП-3 (43 од.), й ЗРК "Бук" та "Тор" (4 та 6 од.) з ракетами до них, а також вертольоти Ми-35 (до 11 од, частина продана Сербії).

Але дуже схоже, що Нікосія поки не готова почати допомогу озброєнням для України. Або, як мінімум, оголосити про це публічно.

Читайте також: Як Т-55 воювали проти Challenger 2, епічне знищення Т-90М та інші новини й події тижня війни від Defense Express