xcounter
#

Велика Британія оголила захист Румунії та перекинула винищувачі заради відбиття атаки Ірану по Ізраїлю

Eurofighter (всі фото: RAF)
Eurofighter (всі фото: RAF)
26950

Лондон прийняв рішення перекинути Eurofighter з Румунії, де вони мали брати участь у патрулюванні повітряного простору партнера по НАТО у режимі 24/7

Повітряні сили Великої Британії брали участь у відбитті атаки Ірану по Ізраїлю в ніч на 14 квітня 2024 року. Зокрема для цього були відправлені літаки Eurofighter, які збивали іранські дрони у повітряному просторі Сирії та Іраку. Загалом мова йде про шість винищувачів, яким вдалось знищили декілька дронів.

Але особливість цієї ситуації у тому, що ці літаки були відправлені з Румунії, де несуть чергування у межах НАТО для захисту від потенційної військової агресії.

Читайте також: Чим так особлива РЛС 29Б6 "Контейнер", яку вже вдруге атакували наші БПЛА

Ці машини, якраз у складі шести літаків, прибули у межах запланованої ротації прибули на авіабазу Mihail Kogălniceanu 25 березня. І за планом вони мали у режимі 24/7 охороняти повітряний простір союзника по НАТО.

Eurofighter

Звісно мова не йде про те, що повітряний простір Румунії взагалі залишився на певний час без захисту, бо зрештою румунські повітряні сили мають не лише F-16, а й Patriot. Більше того, 8 квітня, у Румунію, також у межах планової ротації, прибули п'ять іспанських Eurofighter, про що офіційно повідомила прес-служба НАТО.

Окрім того, інші союзники по НАТО мали активізувати зусилля, щоб закрити пролам в обороні свого східного флангу, пише UK Defence Journal. Але загалом ситуація, коли Велика Британія має займатися такими перекиданнями літаків, а союзники тимчасовими замінами, свідчить про наявних брак можливостей Лондона.

Eurofighter

Зрештою, маючи парк зі 121 винищувача Eurofighter, що робить британські повітряні сили одними з найпотужніших у європейському сегменті НАТО, нібито цілком дозволяли перекинути винищувачі безпосередньо з Великої Британії та не жертвувати своїми зобов'язаннями перед союзниками. Але практичні дії говорять про інше.

Читайте також: Результат "успішного перехоплення" С-400 балістичних ракет ATACMS у Джанкої