xcounter
#

Як навчають "машинний зір" для FPV-дронів або що показали "Дикі шершні" на відео

5401
Як навчають "машинний зір" для FPV-дронів або що показали "Дикі шершні" на відео

Українські розробники показали як працює "машинний зір" на FPV-дронах

Вкрай цікаве відео із FPV-дроном показала спільнота "Дикі шершні". Воно було знято на полігоні, де дрон намагається атакувати людину, яка пробує збити дрон палкою, а це доволі стандартна поведінка російських військових.

Саме ж відео містить в описі єдину деталь: "навчаємо Шершнів" та обіцянку уточнити деталі згодом. Але на ньому видно, як "підсвічуються" люди, що говорить про роботу алгоритму розпізнання обрисів, а потім з'являється індикація захоплення цілі.

Читайте також: Раритетна та унікальна "Коммуна" чи ВДК: що уразили в окупованому Севастополі

Таким чином звісно можливо зробити припущення, що мова йде про тренування операторів FPV-дронів використанню нових технологій. Але, скоріш за все, мова йде про навчання самого "машинного зору" з технологіями нейромережі, який необхідно якраз натренувати розпізнавати цілі у доволі складних умовах.

Зрештою розпізнання обрису бронетехніки, наприклад, танка чи БМП, значно простіша задача. Бо танк не може впасти на землю, або повністю змінити свою форму, як це може зробити людина піднявши руки чи присівши. Тому навчання машинного зору розпізнанню людини може бути не такою простою задачею.

Але, з огляду на все, роботи над цим у спільноті "Дикі шершні" знаходяться на доволі високому рівні і система вже демонструє доволі якісні результати. А це означає, що доволі скоро таких дронів стане у бійців ЗСУ значно більше. Зрештою треба зазначити, що реалізація "машинного зору" не завжди потребує значного підвищення вартості самого дрона. Зокрема у РФ такі рішення змогли реалізувати на комплектуючих вартістю 150 доларів.

Водночас інтеграція "машинного зору" дозволяє одночасно вирішити дві основні проблеми ефективності FPV-дронів: залежності від впливу РЕБ, бо дрон з машинним зором автоматично наводиться на вказану ціль, а також ліквідувати пряму залежність навченості оператора на результат атаки.

Читайте також: Скільки з 61 мільярда доларів допомоги США піде виключно на зброю для України