xcounter
#

До 150 доларів за машинний зір FPV-дрона: Мадяр показав готове рішення рашистів

30998
До 150 доларів за машинний зір FPV-дрона: Мадяр показав готове рішення рашистів

Для додавання на свої FPV-дрони "машинного зору" ворог пішов шляхом встановлення дешевих готових рішень

Те що подальший технологічний стрибок FPV-дронів пов'язаний із розвитком так званого "машинного зору" - вже очевидні речі, бо дозволяє одночасно зменшити вплив ворожого РЕБ та залежність ефективності від майстерності оператора.

У цьому напрямі активно рухається, як Україна, так і РФ, а головною складністю є, в першу чергу, зробити це рішення максимально дешевим. І відомий український військовослужбовець Роберт "Мадяр" Бровді, командир підрозділу "Птахи Мадяра", показав що вже використовує ворог.

Читайте також: У Pearson Engineering розповіли, що отримали контракт на постачання обладнання для України

Один з ворожих FPV-дронів зі системою "машинного зору", яка по суті є автотрекінгом цілі, був оснащеним міні-компютером, який встановлюється у вигляді додаткового оснащення та під'єднується до звичайної камери дрона. Вартість такого рішення, яке дозволяє здійснювати захоплення об'єкта після його фіксації оператором, за оцінками українських операторів БПЛА, складає 120-150 доларів.

Мова йде про використання готового рішення у вигляді одноплатного комп'ютера від Orange Pi. У версії Orange Pi 5 4G він має 8-ядерний процесор на 2,4GHz та 4 Gb оперативної пам'яті LPDDR4 SDRAM, широку кількість портів у базовій версії та малу потребу у живленні. Для передачі зображення з аналогової камери до комп'ютера використано готовий програмно-апаратний конвертер.

Orange Pi 5
Orange Pi 5

Orange Pi звісно підтримує не лише функцію автосупроводження, його функціонал залежить від закладеного у пам'ять програмного забезпечення та алгоритмів. Зокрема у цьому зразку у нього також є функціонал ініціації бойової частини, який працює паралельно зі стандартним рішенням замикання металевих дротів, так званих "вус".

Таким чином додавання такого доволі дешевого рішення, хоча і підіймає ціну FPV-дрона, але не робить її захмарною. А якщо рахувати вартість ураження цілі, то може бути навіть дешевшим за FPV-дрон без "машинного зору".

Зазначимо, що наразі українські оператори FPV-дронів вже також використовують рішення із "машинним зором". Але з обох сторін ця технологія знаходиться ще на стадії пошуку найбільш ефективних та дешевих рішень у "залізі" та "софті".

Читайте також: САУ CAESAR має неочікувану перевагу над гусеничною K9, і тут саме про мобільність