xcounter
#

Відновлення допомоги від США, Як-52 проти "Орлан-10" та інші новини та події тижня

1443
БМП Bradley в строю ЗСУ, фото ілюстративне
БМП Bradley в строю ЗСУ, фото ілюстративне

Які події та новини були найважливіші протягом тижня, що минає – нижче у нашому огляді

Усе найвагоміше можна розподілити на три блоки: посилення загрози від рашистських "Шахедів", нові імпровізації від наших авіаторів, і безумовно найтоповіше – відновлення військової допомоги від США та нові анонси по допомозі від Великої Британії. Саме так ми й структуруємо наш вигляд.

Відновлення допомоги від США

На це Україна чекала понад півроку, тому це не просто подія тижня, це подія в топі для всього 2024 року. Стартовим був пакет одразу на 1 мільярд доларів, який одразу став рекордним за весь час, починаючи з лютого 2022 року. Ми там розбирали зокрема скільки Bradley та іншої бронетехніки увійшло у пакет допомоги, і також – де в тому пакеті шукати ATACMS, котрими ЗСУ дійсно блискавично били рашистів.

Читайте також: Чи правда Італія постачає Storm Shadow Україні, і про що взагалі може бути мова
Інфографіка, що відображає увесь арсенал РСЗВ M270A1 та M142 HIMARS, зокрема варіанти ракет ATACMS

Анонси від Великої Британії

Логічно, що на тлі відновлення поставок від США інші провідні країни Заходу також зробили свої анонси по новій допомозі України. Зокрема, Велика Британія оголосила намір виділити також рекордний пакет, у який мають увійти 1600 ударних та зенітних ракет, що це можуть бути за ракети – розбирали в окремій публікації.

Крім того, в пресі пішли повідомлення про начебто можливу передачу авіабомб Paveway IV від Великої Британії. Що це за бомби, і чи можна буде збільшити їх дальність та скидати із F-16 для ЗСУ - розбирались також окремо.

Paveway IV на фоні Eurofighter, ілюстративне фото від RAF

Крім того, певний ажіотаж навело питання, чи правда Італія постачає Storm Shadow Україні, і про що взагалі може бути мова.

"Літаючі трактори" та iPad на винищувачах

27 квітня над Одесою із використанням Як-52 було збито російський БПЛА "Орлан-10". Чому цe про "літаючий трактор", якщо з Super Tucano не вийшло, пояснювали в окремій публікації. Крім того, раз пішла мова про Як-52 проти БПЛА, то давайте згадаємо і про варіанти по Ан-2.

Окремо цікавою виявилась історія про те, чи дійсно для запуску AGM-88 HARM з МіГ-29 та Су-27 необхідний iPad.

"Шахеди" та інше

Тиждень, що минув, був важливий також і новиною про те, що росіяни хочуть покращити характеристики Shahed-136/131 та масштабувати його виробництво. Тут ми розбирали зокрема, що у РФ разом із Китаєм працюють над перетворенням Shahed-136 у баражуючий боєприпас типу "Ланцет".

Крім того, було ще кілька важливих загалом моментів, на які ми пропонуємо звернути окрему увагу:

Читайте також: РФ будує спецкорабель під Ка-52 "Николай Камов", що має плавати в Азовському морі