xcounter
#

Скільки ATACMS таємно поставили Україні і як ЗСУ дійсно блискавично били ними рашистів

5644
Ракета ATACMS, фото ілюстративне, джерело — U.S. Army Acquisition Support Center
Ракета ATACMS, фото ілюстративне, джерело — U.S. Army Acquisition Support Center

Як повідомляють західні ЗМІ, далекобійні ракети ATACMS США відправили Україні "минулого тижня"

Президент США Джо Байден у середині лютого цього року таємно прийняв рішення поставити Україні одразу понад 100 "нових ракет великої дальності", і також неназвану кількість касетних боєприпасів — ці ракети увійшли в один з пакетів оборонної допомоги для України на 300 млн доларів, про який стало відомо вже у березні цього року.

Ймовірно, йдеться про ракети ATACMS із дальністю у 190 миль (понад 300 км). Передачу цих ракет Україні у своєму акаунті у соцмережі X (раніше Twitter) також підтвердила посол США в Україні Бріджет Брінк.

Читайте також: Стало відомо, скільки Bradley та іншої бронетехніки увійшло у пакет допомоги на 1 млрд від США

Водночас як відзначають у виданні The New York Times з посиланням на одного з неназваних американських посадовців, Сили оборони України цими ракетами завдали ударів по авіабазі Джанкой у тимчасово окупованому Криму, де зокрема було знищено ЗРК С-400, а також "по російських військах у портовому місті Бердянськ".

Як відзначається у виданні, ці ракети США відправили Україні "минулого тижня", а оскільки удару по авіабазі у Криму було завдано вночі 17 квітня, то йдеться про дійсно блискавичну реалізацію ймовірно попередньо підготованої операції зі знищення важливого для рашистів зенітного ракетного комплексу.

ЗРК С-400 знищено
Знищений ЗРК С-400 у тимчасово окупованому Криму

"Ці удари ще раз довели, що Україна може мати бойові перемоги, якщо їй надати правильні інструменти. Україна може поставити під приціл будь-який російський об’єкт у Криму, включно з критично важливими складами боєприпасів і палива. Уявіть, якби у них були ці ракети два роки тому", — відзначив один з сенаторів Роджер Вікер, республіканець в Комітеті зі збройних сил.

Водночас таємничість із передачею далекобійних ракет пояснюється доволі просто — це було потрібно, щоб ЗСУ могли неочікувано вдарити по рашистах і щоб ворог не зміг бодай якось адаптуватися до ймовірних ударів цими ракетами.

Нагадаємо, що Україна вже отримувала далекобійні ракети ATACMS від США минулого року і успішно використовувала їх з систем HIMARS чи M270 для ударів по російському окупаційному війську, але тоді нам передавали ракети із дальністю у 165 км.

Також нагадаємо, що ракети ATACMS є у новому пакеті оборонної допомоги від США на 1 млрд доларів — детальніше про нього Defense Express розповідав в окремому матеріалі.

Читайте також: Відповідь на питання, що роблять касетні боєприпаси ATACMS з російськими вертольотами (фото)