xcounter
#

Ізраїль дав остаточну відповідь на питання, чи є у танка майбутнє на полі бою

12065
Merkava Mk IV (всі фото: ЦАХАЛ)
Merkava Mk IV (всі фото: ЦАХАЛ)

ЦАХАЛ прийняв доволі несподіване рішення щодо власних бронетанкових сил на основі реального досвіду боїв у Секторі Гази

Вже багато років активно йде дискусія під загальною назвою, чи є у танка майбутнє на полі бою. При цьому дрони, міни та масоване використання протитанкових ракетних комплексів призвели до того, що відповідь "ні" стає все більш популярною.

Але не в Ізраїлі, де ЦАХАЛ прийняв рішення збільшити кількість танкових рот у кожному танковому батальйоні. Якщо понад 10 років тому було прийнято рішення фактично скоротити танкові батальйони до двох стройових (регулярного війська) та однієї резервної роти (укомплектована резервістами), то тепер всі три роти мають бути стройовими.

Читайте також: Новий навчально-тренувальний літак в Європі з прицілом на винищувач шостого покоління: що відомо
Merkava у Секторі Газа

Фактично мова йде про збільшення постійного складу танкових бригад, а їх три, на 30%. Але слід зазначити, що точна кількість танків у роті у ЦАХАЛ може варіюватись і позначка 12 танків є лише орієнтовною.

При цьому театр військових дій, який є в Ізраїлю, а тим паче бої у Секторі Гази нібито прямо свідчили про те, що танки навряд відігравали у ньому значну роль. Зрештою ХАМАС підбивав Merkava навіть скидами з дрона, що зрештою призвело до встановлення на ізраїльські машини "мангалів". А урбанізована місцевість сама по собі є найгіршою для танка полем бою.

Але, як цитує Breaking Defense, одного з командирів танкової роти 7-ї бригади ЦАХАЛ, роль важкої бронетехніки була дуже високою і саме Merkava дозволяла забезпечувати захист та вогневу міць на складній місцевості, забезпечувати просування інженерів та піхоти.

Merkava у Секторі Газа

Таким чином рішення Ізраїлю розгорнути повноцінні регулярні танкові бригади, а не у пропорції 2:1, є доволі цікавим кроком, за яким стоять значні витрати. Справа в тому, що необхідно провести додатковий набір солдатів строкової служби саме у танкові війська, а також забезпечити їх навчання та технікою. А це звісно означає, що про будь-який експорт Merkava мова точно не піде ще доволі довгий час.

Читайте також: У РФ разом із Китаєм працюють над перетворенням Shahed-136 у баражуючий боєприпас типу "Ланцет" (документ)