xcounter
#

РФ будує спецкорабель під Ка-52 "Николай Камов", що має плавати в Азовському морі

13211
Навчальний корабель "Николай Камов" після спуску на воду в квітні 2024 року, фото з відкритих джерел
Навчальний корабель "Николай Камов" після спуску на воду в квітні 2024 року, фото з відкритих джерел

Навіщо рашистам такий корабель, і які він матиме характеристики

Російські профільні ресурси повідомляють, що 24 квітня 2024 року на верфі в місті Городєц Ніжегородской області відбувся спуск на воду спеціального навчального корабля за проектом 14400 "Николай Камов", призначеного для підготовки вертолітників морської авіації ВМФ РФ.

На даний момент росіяни передбачають, що здача корабля замовнику в особі Міноборони РФ має відбутись до кінця 2024 року. І що цей плавзасіб буде базуватись у місті Єйск на узбережжі Азовського моря, де розташовано 859-ий Центр підготовки пілотів морської авіації російського флоту.

Читайте також: Велика Британія хоче створити свою гіперзвукову ракету до 2030 року
Модель спеціального корабля для навчання вертолітників морської авіації проекту 14400, ілюстративне фото довоєнних часів

Цей навчальний корабель проекту 14400 "Николай Камов" має доволі специфічні характеристики: довжина корпусу – 66,9 метрів, ширина – 12,7 метрів, осадка – 2,1 метри, водозаміщення – 842 тонни, швидкість плавання – до 12 вузлів, дальність ходу та автономність – до 500 миль та 2 діб відповідно, вертолітний майданчик дозволяє прийняти один гелікоптер типу Ка-27, Ка-29, Ка-31 або навіть Ка-52, озброєння відсутнє.

По суті, рашисти збудували навчальний вертольотоносець розміром з корвет, який непридатний для виходу у відкрите море, але натомість його цілком можна буде перегнати до місця базування по внутрішнім водам РФ (тобто із Ніжегородської області до Єйска).

Заявлені характеристики навчального корабля проекту 14400, зображення з відкритих джерел

Також цей корабель "Николай Камов" має доволі специфічну історію побудови. Почнімо з того, що цей плавзасіб формально було закладено ще у червні 2018 року, але фактично роботи почались тільки у жовтні 2019 року. Інтервал пояснюється тим, що Міноборони РФ спочатку замовило побудову "Николая Камова", а уже тільки потім взялось розбиратись із проблемами в технічній документації на корабель.

Вивід із еллінга відбувся у жовтні 2021 року. І так виходить, що росіяни уже витратили мінімум 3 роки на побудову такого специфічного корабля, який відрізняється малими розмірами та реально зможе виконувати лише навчальні цілі.

На цьому моменті виникає наступний парадокс: можна припустити, що росіяни настільки повільно добудовували "Николай Камов", бо не вважали пріоритетною програму по ньому; але при цьому можна оцінити і те, що сам факт добудови цього навчального корабля свідчить і про те, що РФ продовжує витрачати свої небезрозмірні ресурси і на військово-морський флот також.

Навчальний корабель для вертолітників проекту 14400 "Николай Камов" після виводу з еллінгу, жовтень 2021 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Раз пішла мова про Як-52 проти БПЛА, то давайте згадаємо і про варіанти по Ан-2