xcounter
#

Чи правда Італія постачає Storm Shadow Україні, і про що взагалі може бути мова

2851
Tornado IDS ВПС Італії із Storm Shadow, грудень 2023 року, фото з відкритих джерел
Tornado IDS ВПС Італії із Storm Shadow, грудень 2023 року, фото з відкритих джерел

Наскільки ймовірно, що ця країна також постачає далекобійні ракети для ЗСУ

Видання The Times написало¸ що міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс відвідав виробничий майданчик MBDA UK, де відбувається збірка та модернізація крилатих ракет Storm Shadow. При цьому очільник британського Міноборони заявив буквально наступне (в перекладі): "я думаю, що Storm Shadow є екстраординарною зброєю. Велика Британія, Франція та Італія готують цю зброю до застосування (are preparing these weapons for use), зокрема по тимчасово окупованому Криму".

З цих слів у деякі ресурси пішли твердження, що Італія також постачає далекобійні ракети Storm Shadow для ЗСУ. Хоча тут, як не трактуй наведені вище слова із публікації The Times, насправді там нема простору для настільки категоричних тверджень, особливо на тлі того, що про можливі поставки цього типу КР від Італії ніяких офіційних даних нема.

Читайте також: РФ будує спецкорабель під Ка-52 "Николай Камов", що має плавати в Азовському морі
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс на виробничому майданчику MBDA UK, квітень 2024 року, фото - The Times

Так, справді, у відкритому доступі є дані про те, що за контрактом 1999 року Італія замовила поставку 200 крилатих ракет Storm Shadow для оснащення своїх ударних літаків Tornado IDS (як вказував The Military Balance 2023, в строю італійських ВПС на початок минулого року лишалось 34 літаки цього типу). Ці дані справді не виключають теоретичну можливість того, що за певних умов Італія могла би виділити певну кількість Storm Shadow для ЗСУ.

Однак в даному випадку першоджерелом виступили не теоретичні припущення, а наведені вище слова глави британського Міноборони Шаппса. І навіть якщо розглядати його слова у виключно оптимістичному контексті, то там навряд чи є підстави говорити про передачу ракет у теперішньому часі.

Tornado IDS ВПС Італії із Storm Shadow, грудень 2023 року, фото з відкритих джерел

Більш того – для початку можна врахувати контекст, в якому були сказані ці слова Шаппса, а сказані вони були під час відвідин виробничого майданчика по ракетам Storm Shadow. Якщо виходити із такого ракурсу, то фраза про are preparing може бути навіть не про фізичну передачу ракет із арсеналу певної країни, а можливо навіть просто про участь у виробничій кооперації, яка дозволяє виготовити ті самі Storm Shadow із перспективою подальшої передачі Україні.

Тим більш, у липні 2023 року Італія офіційно приєдналась до програми по перспективній крилатій ракеті FC/ASW, яку веде MBDA, і учасниками котрої на той момент вже були Велика Британія та Франція. Тобто сам факт налагодження виробничої кооперації по далекобійним ракетам з Італією є.

Однак якщо раптом з інших джерел таки з’явиться інформація, що Італія також стала постачальником Storm Shadow для ЗСУ, то це безумовно буде гарна новина про зміцнення потенціалу далекобійних ударів по ворогу з нашої сторони.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Велика Британія хоче створити свою гіперзвукову ракету до 2030 року.

Tornado IDS ВПС Італії із Storm Shadow, грудень 2023 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Раз пішла мова про Як-52 проти БПЛА, то давайте згадаємо і про варіанти по Ан-2