xcounter
#

Що у Британії назвали переходом ОПК на воєнні рейки та про що дійсно йде мова

Що у Британії назвали переходом ОПК на воєнні рейки та про що дійсно йде мова
3541

Попри декларації збільшити витрати на оборону, завжди слід порівнювати їх з показниками колишніх років

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив, що поставить оборонну промисловість на воєнні рейки. Цю заяву він зробив на прес-конференції у Польщі та пояснив, що створення глибоких запасів боєприпасів, а також можливість промисловості швидко їх поновлювати є ключовим у перемозі.

Саме для цього, виключно на боєприпаси, британський уряд направить 10 млрд фунтів (близько 12,4 млрд доларів) у межах довгострокової програми. Також Лондон має створити нову агенцію з оборонних інновацій, а 5% оборонного бюджету буде направлено саме на дослідження та розробку нового озброєння.

Читайте також: Іран для своїх дивних модернізацій отримав БТР-60ПБ ще від СРСР у 1970-х роках
армія великої британії

А загалом оборонний бюджет країни має зрости до 87 млрд фунтів, але до 2030 року, що буде складати 2,5% від ВВП, що зробить Британію лідером за оборонними витратами у реальних коштах у європейському сегменті НАТО.

Але справа в тому, що Британія зараз витрачає 2,32%. Таким чином середній темп збільшення оборонних витрат складає десяті долі відсотка на рік. А це відносно мало корелюється із заявами про воєнні рейки. Хоча у грошовому вимірі дозволить направити додатково сумарно 75 млрд футів за шість років.

Як пише Guardian у своїй публікації щодо британських оборонних витрат, то план збільшити витрати на оборону до 2,5% до 2030 року був оголошений ще Борисом Джонсоном. Також Ріші Сунак мав зустріч із трьома колишніми міністрами оборони Майклом Феллоном, Гевіном Вільямсоном та Беном Уоллесом, які закликали його збільшити витрати на оборону до 3%.

флот великої британії

І звісно задача Ріші Сунака полягає у знаходженні балансу. З одного боку - потребами поточної безпекової ситуації, яку у Європі прямо називають передвоєнним часом. А з іншого - політична боротьба із конкуруючою партією лейбористів, яка декларує досягнення 2,5% на оборону "як тільки дозволять ресурси".

З боку ж Defense Express зазначимо, що для розуміння того, на якому рівні має знаходитись оборонні витрати європейської країни, яка претендує на лідерство у питанні воєнного потенціалу, то слід повернутися до часів Холодної війни та подивитись на те, скільки Лондон витрачав тоді на оборону. І виявиться, що у 70-80-х Британія тягла 4,7-5,5%. Лише з початком "перестройки" у СРСР оборонні витрати впали нижче, а на рівні 1991 року вони становили 4,1%, впавши до 2,4% у 2000 році.

Тобто у цій ситуації питання витрати 2,5% це не про воєнні рейки, а фактичне повернення на рівень 2000-х років. І поки у європейських країнах суспільство не матиме реального попиту на гарантування безпеки, коли партії будуть конкурувати обіцянками випустити більше снарядів, танків та винищувачів, доти такі півкроки - максимум що зможуть вичавити з себе політики.

Читайте також: Рашисти хочуть зробити машину РЕБ на базі нового автомобіля-амфібії "за мотивами ЛуАЗа"