xcounter
#

Іран для своїх дивних модернізацій отримав БТР-60ПБ ще від СРСР у 1970-х роках

10251
Демонстрація іранської модернізації БТР-60ПБ під назвою Heidar-7, квітень 2024 року, зображення з відкритих джерел
Демонстрація іранської модернізації БТР-60ПБ під назвою Heidar-7, квітень 2024 року, зображення з відкритих джерел

Скільки таких машин можуть мати іранці, і скільки відомих варіантів уже є

В соцмережах з’явилось фото варіанту модернізації БТР-60ПБ під назвою Heidar-7, яку вкотре показав Іран під час одного із парадів. Її перша презентація відбулась ще 6 ркоів назад, машина оснащена баштовою установкою із 23-мм автоматичною гарматою та блоками динамічного захисту, що вцілому може викликати дещо неоднозначні емоції.

Але тут значно практичніше задатись наступними питаннями – а звідки взагалі Іран має радянські БТР-60ПБ, скільки таких машин може бути, і скільки іранських модернізацій цих бронетранспортерів може налічуватись.

Читайте також: На що перетворили у ЗСУ французькі AMX-10RC та чому це вирок для колісних танків

У відкритому доступі можемо знайти дані, що Іран свої БТР-60ПБ отримав від Радянського Союзу ще у 1970-хх роках. Скільки машин цього типу тоді отримав офіційний Тегеран – чіткої вказівки нема. Але тут цікавим є сам факт, що Москва уже тоді намагалась налагодити контакти з Іраном в тому числі по військово-технічній співпраці.

Крім того, є також твердження, що певну кількість БТР-60 Іран також захопив як трофеї в боях проти іракської армії у війні 1980-1988 року. Але при цьому відкритим лишається питання, а як іранські військові підтримували технічний стан парку своїх БТР-60 – за рахунок власного реінжинірингу запчастин, чи все ж завдяки негласним поставкам від Москви.

Демонстрація БТР-60ПБ під іранську копію Minigun, квітень 2022 року. зображення з відкритих джерел

Довідник The Military Balance 2023 вказує лише загальну кількість в 300 одиниць одночасно по БТР-50 та БТР-60, інших даних нема.

При цьому можемо сказати, що згаданий вище Heidar-7 – не єдина, м’яко кажучи, дивна із модернізацій БТР-60 від Ірану. І тут насправді навіть складніше сказати, що насправді дивніше – чи конфігурація кожного із варіантів модернізації, чи те що іранці в принципі пішли на таку кількість різнобійних модернізацій по БТР-60.

Іранська модернізація БТР-60ПБ під башту від БМП-1 під назвою Heidar-6

Наприклад є повідомлення, що у квітні 2022 року Іран показав БТР-60ПБ із баштою, на яку поставили іранську копію американського шестиствольного кулемета Minigun під назвою Akhgar.

Або ж – що у 2019 році Іран показав варіант БТР-60ПБ із баштою від БМП-1 під індексом Heidar-6. І водночас – варіант такого ж бронетранспортера, але із дистанційно керованою установкою ЗУ-23-2. Крім того, були також повідомлення про переробку БТР-60ПБ в Ірані на мінний загороджувач під індексом Heidar-5.

Раніше Defense Express розповідав про те, яку протиповітряну оборону має Іран, котрий неочікувано має не тільки С-300, але й С-200 також. Крім того, ми писали і про те, що рашисти могли отримати 203-мм снаряди ймовірно від Ірану, і це є показово.

Читайте також: Чому Boeing в 2005 році продав завод по B-52, і до чого це привело