xcounter
#

Чи є ще у БМП KF41 Lynx від Rheinmetall шанси знайти клієнтів: попереду битва за США, Румунію та, скоріш за все, Україну

KF41 Lynx
KF41 Lynx
6533

БМП Lynx від Rheinmetall поки не може похизуватися величезним портфелем замовлень, але ця машина є одним з двох кандидатів на заміну Bradley

Після того, як Rheinmetall програла у конкурентній боротьбі корейській AS21 Redback від Hanwha контракт на постачання до збройних сил Австралії БМП KF41 Lynx, у німецькій компанії залишається лише один успішний кейс з продажу своєї машини - Угорщина.

Будапешт у 2020 році замовив 219 Lynx за 2 млрд євро, але після цього Rheinmetall програв доволі тривалий конкурс Чехії та Словаччини, які домовились синхронно перейти на нову єдину БМП. Вибір між CV90 від BAE Systems, Ascod від General Dynamics та Lynx, був зроблений на користь шведської CV90. Й BAE Systems отримала замовлення на 2,25 млрд євро від Чехії та ще 1,68 млрд євро від Словаччини загалом на 398 бойових машин піхоти (246 для Чехії, 152 для Словаччини).

Читайте також: Армія РФ може отримати "Мальву" з гарматою від "Мста-С", переставленою на колеса

Не замовляє Lynx, як мінімум поки, й базовий для Rheinmetall замовник - Бундесвер. Збройні сили Німеччини продовжать закуповувати Puma, при цьому за доволі шаленим цінником у 30 млн євро за одиницю. Хоча для Rheinmetall це не так й погано, бо Puma є спільною розробкою з KMW.

Але найбільший потенційний контракт все одно знаходиться по інший бік Атлантики - у США. У червні 2023 року у шорт-лист конкурсу Optionally Manned Fighting Vehicle на заміну М2 Bradley увійшли лише дві пропозиції - від General Dynamics Land Systems та Rheinmetall North America, а поза межами конкурсу опинились BAE Systems, Oshkosh Defense та Point Blank Enterprises, яка взагалі спеціалізується на бронежилетах.

У цьому конкурсі, який має завершитись за планом на рівні січня 2027 року, адаптований під бажання замовника Lynx KF41 буде конкурувати з Griffin IV. А це вже певною мірою натякає на фінальний результат, бо Griffin базується на платформі ASCOD, а саме на ній створено новий легкий танк армії США M10 Booker. Тобто конкурувати з такими речами, як уніфікація та національний виробник, для Rheinmetall буде дуже й дуже складно.

M10 Booker
M10 Booker

У цих умовах доволі цікаво буде спостерігати на вибір Румунії, яка планує замінити БМП. У конкурсі скоріш за все, окрім німців, візьмуть участь вже добре знайомі Rheinmetall конкуренти - Ascod від General Dynamics та AS21 Redback від Hanwha.

А серед найбільш вірогідних потенційних клієнтів на KF41 Lynx - Греція, але рішення ще остаточно не оформлено контрактом. За планом мова йде про 205 машин та модернізацію 123 Leopard 2 (спільно з KMW) із орієнтовним загальним цінником 3,5 млрд евро.

У планах Rheinmetall є й "експансія" в Італії, де німецька компанія вбачає можливість отримати замовлення на 2,3 млрд євро у зв'язку із планом Риму замінити БМП Dardo. Але поки у Італії повідомили лише про бажання закупити Leopard 2A8 і модернізувати власні Ariete.

Об'єктивно одним із потенційних покупців Lynx може бути Україна. Про це говорить й заходження Rheinmetall в Україну. Але паралельно з цим про свої плани оголосила й BAE Systems у кейсі якого вже згадана CV90. І наразі саме відносно неї у Міноборони України сформовані відповідні плани, про що говорить підписання відповідного меморандуму у червні цього року.

Але у будь-якому випадку доволі неправильно сподіватися на те, що Rheinmetall просто відпустить потенційний контракт на 1000 машин для ЗСУ.

Також нагадаємо основні характеристики Lynx, основоною фішкою якої є модульність конструкції, що дозволяє переобладнувати машину під різні ролі пряму у полі за лічені години:

ТТХ Lynx

  • Вага: варіативна в залежності від конфігурації та рівня захисту бажання замовника від 34 до 50 тонн
  • Двигун: турбодизель Liebherr, варіанти на 750 - 1140 к.с.
  • Максимальна швидкість: до 70 км/год
  • Екіпаж: 3 особи, десантне відділення на 6 або 8 осіб
  • Основне озброєння: на вибір замовника у вигляді бойових модулів, стандартним можливо вважати 30-35 мм гармати з програмованим підривом, додатково - ПТРК Spike LR2, кулемети.
  • Рівень захисту: базовий рівень забезпечується стальною бронею та керамічними елементами, з задекларованим захистом від автоматичних гармат у передній полусфері, посилюється додатковими комплектами, можлива інтеграція комплексу активного захисту

Читайте також: Завдяки FPV-дрону знищений "Солнцепек" створив "запальний феєрверк" на позиціях рашистів (відео)