xcounter
#

18 САУ "Богдана" у строю ЗСУ за два місяці від замовлення: чому у ЄС говорять "треба замовляти українське"

20936
2С22 "Богдана" (всі фото: ЗСУ)
2С22 "Богдана" (всі фото: ЗСУ)

Виробництво САУ 2С22 ​"Богдана" вочевидь перевищило темпи випуску французької САУ Caesar, але окрім темпів є ціна та ще один фактор

Данія лише у липні подала замовлення на 18 колісних самохідних установок 2С22 "Богдана", а у першій половині вересня вони вже були передані до Збройних Сил України. Про це повідомив очільник данського оборонного відомства Трольс Лунд Поульсен на Ялтинській європейській стратегії (YES).

При цьому слід враховувати, що реальний темп виробництва цих 18 українських САУ був швидший за 9 на місяць, бо у нього, як мінімум, входить час для приймання готових артилерійських систем у військах. А також виробництво інших машин, замовлення на які йдуть постійно.

Читайте також: "Байкал" на заміну Ан-2 коштує $5 млн, так до нього ще й немає двигуна: на накази Путіна у РФ розводять руками

А загалом "Богдана", яка випускається "Краматорським заводом важкого верстатобудування" (входить до складу NAUDI), у процесі постійного масштабування серійного випуску, бо ще на рівні квітня цього року їх виробляли по 10 на місяць із подальшим пришвидшенням. І це при тому, що у квітні повідомлялось про темп виробництва у 8 одиниць, а у грудні 2023 року - 6 на місяць. При цьому "Богдана" знаходиться у процесі постійної модернізації, зокрема й механізації заряджання.

2С22 Богдана САУ

Ці показники можливо порівняти із можливостями французького Nexter (входить у KNDS) із виробництва САУ Caesar. У квітні цього року міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню повідомив, що їх виробництво досягло 6 САУ на місяць та має збільшитись до 12 на місяць, але без уточнення строків. Тобто, враховуючі темпи, які набрані українськими зброярами, виробництво "Богдани" цілком можливо вже перевищило навіть плани Nexter.

Водночас Трольс Лунд Поульсен закликав європейських партнерів замовляти саме українське озброєння. В першу чергу мова звісно йде про ціну, бо українські зразки дешевші за західні. Але він навів ще одну дуже важливу причину - українську зброю легше підтримувати у боєздатному стані.

Зазначимо, що, наприклад, німецькі PzH 2000 на ремонт везуть до Литви, хоча зараз йде робота, щоб здійснювати це на потужностях Rheinmetall в Україні. Окрім того, свої потужності в Україні має відкрити і KNDS.

Читайте також: Хто має лише F-16 для захисту повітря, кулемет на підводних човнах у стилі Першої світової та інші новини тижня