xcounter
#

"Байкал" на заміну Ан-2 коштує $5 млн, так до нього ще й немає двигуна: на накази Путіна у РФ розводять руками

2520
"Байкал" на заміну Ан-2 коштує $5 млн, так до нього ще й немає двигуна: на накази Путіна у РФ розводять руками

Через високу ціну ЛМС-901 "Байкал" його просто ніхто не зможе купити, але питання також і в строках, які у росіян вкотре зміщуються "вправо"

Росіяни роблять машину на заміну легкого транспортного літака Ан-2 - йдеться про проєкт ЛМС-901 "Байкал" і нещодавно рашисти бідкалися на те, що його ніхто не буде купляти, бо ціна на нього злетіла майже у чотири рази - якщо спершу обіцяли, що вартість одного літака не перевищить 120 млн рублів, то тепер його хочуть продавати аж за 445 млн (орієнтовно 4,87 млн доларів) і ба більше, з кожним роком вартість може збільшуватися на 4%.

Ба більше, у РФ також скаржаться на те, що "Байкал" зрештою не зможе на всі сто відсотків замінити Ан-2, і на цьому зокрема нещодавно заявив представник президента РФ у Дальнєвосточном фєдєральном округє Дмітрій Трутнєв - мовляв, вони банально не мають в регіоні достатню кількість злітно-посадокових смуг, зоб приймати майбутній ЛМС-901 "Байкал".

Читайте також: РФ спише останні чотири військово-транспортні Ан-22 "Антей", які доволі рідко літали

З урахуванням всіх цих факторів включно із затримками старту серійного виробництва цієї машини, Трутнєв заявив, що підрядника на цей новий літак варто замінити. Крім того, нещодавно до "Байкала" дібрався і так званий президент РФ Путін, який доручив запустити літак у серійне виробництво найближчим часом, при цьому зробивши "конкуретноздатними" його вартість і характеристики - мовляв, росіянам потрібен такий вітчизняний літак, але він має бути надійним та якісним і постачатися в необхідних обсягах.

Але у РФ на таке доручення лише розводять руками - вирішити всі проблеми з ЛМС-901 "Байкал" у стислі терміни просто нереально, а ще й є "кулуарна" заява від першого віцепрем'єр-міністр Дєніса Мантурова про те, що літак треба робити тільки з двигуном ВК-800СМ, а тут теж є свої нюанси.

Так, наприклад, перший політ "Байкала" з цим двигуном був запланований на третій квартал цього року. Разом з тим, за новою інформацією, сертифікація двигуна буде лише у 2025 році, а старт постачань аж через два роки, у 2026. Тому усі подальші плани по строках по "Байкалу" залишаються під питанням.

Щодо вартості, то тут питання в наступному - якщо озвучені майже пів мільярда рублів за літак - це дійсно та сума, яку зрештою захочуть отримати за один "Байкал", то покупці з Далекого Сходу просто не зможуть дозволити собі таку розкіш.

Росіяни кажуть, що в них у цьому напрямку мають "запрацювати рішення", які були відпрацьовані на "Суперджет-100" - субсидування виробництва та закупівлі літаків, пільгові періоди тощо. Разом з тим також натякають у притягненні до відповідальності тих, хто винен в ситуації з "Байкалом".

Читайте також: Куди зможуть дістати ЗСУ, якщо США все ж таки дадуть дозвіл повноцінно бити по РФ (мапа)
ТЕГИ Літак