xcounter
#

У РФ скаржаться, що ніхто не буде купляти літаки на заміну Ан-2: виробник обдурив ціною, яка вчетверо дорожча

35456
У РФ скаржаться, що ніхто не буде купляти літаки на заміну Ан-2: виробник обдурив ціною, яка вчетверо дорожча

ЛМС-901 "Байкал" було вперше презентовано у 2021 році, серійне виробництво було заплановано на цей рік

Російські пропагандистські ЗМІ скаржаться, що їхній літак ЛМС-901 "Байкал", який має стати на заміну легким транспортним літакам Ан-2, виявився у рази дорожчим, ніж очікувалося - ціну літака озвучила Державна транспортна лізингова компанія у своїх листах потенційним експлуатантам цих літаків.

Так, мінімальна вартість літака "Байкал" озвучена на рівні 445 млн рублів - орієнтовно 4,87 млн доларів за машину, що може перевозити до 9 пасажирів або ж до 2 тонн вантажів на відстані до 1500 км. Причому ціна озвучена на 2025 рік і з кожним роком буде збільшуватися на 4%.

Читайте також: У РФ вийшов на випробування "літак-гелікоптер-мультикоптер" С-76: для чого він призначений

Причому якщо літаки брати в лізинг, то щомісячна ставка становить 5,4 млн рублів - таким чином, покупці "Байкала" зможуть отримати літаки у власність аж через 10 років, тоді як, наприклад "наймолодший" Ан-2 можна викупити за ціну у близько 10 млн.

ЛМС-901
ЛМС-901 "Байкал"

Тому зараз росіяни скаржаться, що компанія-розробник фактично обдурила що потенційних покупців, що Мінпромторг, і "Байкал" виявився ледь не "золотим", тоді як в ООО "Байкал-Инжиниринг" на етапі конкурсу на цей літак запевняли, що ціна машина не перевищить 120 млн рублів (1,31 млн доларів), а то й буде меншою - на практиці вона зросла майже у чотири рази.

Станом на сьогодні у РФ запланована поставка 139 літаків до 2030 року, але під великим питанням, хто ж буде купляти їх за настільки завищеною ціною - рашисти активно скаржаться на те, що такий хід може "поховати" малу авіацію РФ.

Крім того, росіяни жаліються, що аналогічна історія виникла і з літаками "Ладога" та "Освей" - але там все ще більше запущено з урахуванням зміщення строків "вправо".

Також рашисти скаржаться на те, що "Байкал" не зможе повноцінно замінити Ан-2, який ніколи не зможе так само "сідати та літати" за різних умов і взагалі цей літак може лише доповнити свого попередника.

Читайте також: У РФ заявили про серійне виробництво МиС-35 - що це за зброя